Огромна микробна общност живее по четката ви за зъби и душа

47
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Влажната среда по слушалката на душа и четките за зъби е идеална за развитието на микробна общност, а нови изследване установи хиляди вируси, които също живеят там. Не бързайте да се паникьосвате, това не са опасни за хората вируси. Те са бактериофаги – вируси по бактериите и даже може да се окаже, че са ни полезни

„Броят вируси, които открихме е абсолютно откачен.“ казва Ерика Хартман, професор и автор на изследването. „Открихме множество вируси, за които знаем твърде малко и много други, които никога преди не сме виждали. Невероятно е колко много непознато биоразнообразие живее около нас.“

Изследователите взимат проби от т.нар биофилм, субстанцията, която микробните общности създават, от общо 34 четки за зъби и 92 слушалки за душ.

При предишно проучване, те изследват подобни предмети от ежедневието и откриват микробни общности. Новото сега е, че много от членовете на тези общности са бактериофаги. Тези специфични вируси вече се тестват в клинични изпитвания като потенциално решение за антибиотичната резистентност.

Има и проучвания за създаване на медикаменти, които да унищожават една конкретна бактерия, за да не се прилагат обичайните сега широкоспектърни антибиотици, които унищожават и много от полезните бактерии.

Общо са установени 614 различни вируса в пробите, а е възможно да има и още много, имайки предвид, че всяка проба съдържа уникална общност от бактерии.

По душовете, много от микробите идват от водни източници, а тези по четките за зъби са смесица от микробиома на хората и околната среда.

Не е ясно колко вируса може да има за всяка бактерия, но вероятно са десетки. Както бактериите, така и вирусите имат много кратък живот и мутират много бързо, така че може някоя бактерия, прехвърляйки се от устата ви, до четката ви за зъби, да си продължи да еволюира там, заедно с вирусите си. Възможно е и вирусите да са ендемични за четката ви за зъби и да са не се срещат никъде другаде.

Ако все още мисълта, че съжителствате с микроби ви е чужда и ви отвращава, напомняме, че микроорганизмите са навсякъде в телата ни и не е възможно да се лишим от тях. Те съществуват на планетата от преди сложният живот и всички останали живи организми са еволюирали в среда, в която има толкова много микроорганизми, че вероятно никога няма да успеем да изследваме всички. Имайки предвид това, микроорганизмите и тяхната дейност може да са ключът към някои биотехнологии на бъдещето.

Източник: CNN