Откриха нова гробница до най-известния монумент в Петра

79
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

В сърцето на древния град Петра, под монумента Кажа, е открита нова гробница с поне 12 скелета и артефакти, които са на възраст около 2000 години и са необичайно запазени.

 

 

 

 

 

 

Откритието е направено от екип, който изследва монумента, след почти 20 години спекулации, че двете вече открито гробници не са единствени.

Екипът ползва радар, с който се изследва дали подземната структура на вече откритите гробници съвпада с неизследваната част. След като е открито значимо съвпадение, което значи нова гробница, е получено и разрешение от правителство на Йордания за изследване.

Гробницата е открита заедно с екип на „Дискавъри“, които документират събитието. Най-голямата изненада обаче е това, което се случва след като се разкрива гробницата. Множество подобни гробници в Петра са ограбвани през годините и са намирани празни. Тук обаче е запазено всичко и освен непокътнати останки от покойниците, са намерени и предмети от бронз, желязо и керамика. Непокътнатата гробница предоставя рядка възможност да надникнем в живота и смъртта на набатеите, древни арабски номади, чието пустинни кралство е просперирало там между четвърти век пр. Хр и 106 г. сл.Хр.

Това е изключително ценно откритие, смятат изследователите, защото за двата века на изследвания на Петра не е намирано нищо толкова запазено. Това може да е и най-голямата колекция от човешки останки, намирани в града.

Петра е считана за едно от седемте чудеса на света заради уникалната си архитектура и множеството мистерии, които обгръщат града. Монументът, под който е открита гробницата, привлича хиляди туристи всяка година, а там е снимана и част от култовия филм от 1989 г. „Индиана Джоунс и последния кръстоносен поход.“

Другите две гробници, открити в близост преди 20 години са съдържали само частични останки, а сегашните скелети могат да помогнат да научим повече за хората, живели там преди 2 хилядолетия

Набатеите са описвани като общество, при което кралят в бил по-свързан с по-долните класи, отколкото при другите цивилизации. Засега, при откритите гробници няма особена разлика между елита и обикновените хора, така че е трудно да се каже на кого е принадлежала тази гробница. Много от предметите също са откривани и преди в набатеиски гробници

Предстои да се изследва ДНК на скелетите, а от тях можем да научим и с какво са се хранили хората, дали са работили тежка физическа работа и дали са били роднини.

Източник: CNN