Галактика, подобна на нашата, предизвиква познанието ни за космоса

54
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Изследователи откриват далечна галактика, подобна на нашата, която може да предизвика познанието ни за космоса и еволюцията на галактиките.

Новата галактика се казва REBELS-25 и много по-подредена, отколкото предвижда науката за галактика на такава възраст, твърди проучването.

REBELS-25 е много по-млада от нашата, но вече има подобна на Млечния път структура и въртене, вместо да е хаотична и с купове звезди.

„Според разбирането ни за образуването на галактиките, очакваме най-ранните галактики да са малки и неподредени.“ казва Жаклин Ходж, астроном и съавтор на изследването.

Младите галактики се свързват една с друга и развиват по-изгладени форми много бавно. Например Млечният път, нашата галактика, се развива в продължение на милиарди години, за да достигне до такава структура.

Поради отдалечеността си, виждаме светлината от REBELS-25 от 700 милиона години след формирането на вселената, която е с установена възраст от 13.8 милиарда години. Това е много кратко време, за да се подреди една галактика.

Всичко това предизвиква разбирането ни за това колко бързо галактиките в ранната вселена еволюират ред, смята основният автор на изследването, Люси Роуланд.

Въртенето и структурата на галактиката са наблюдавани с телескопа Атакама в Чили. Екипът също открива данни, според които галактиката има и още по-подредени структури, като спирални ръкави, така че се предвиждат още изследвания, за да се установи наистина ли има такива.

Според Андрю Блейн професор по астрофизика, който не участва в изследването, новата галактика е „малко необичайна“ но откритието не е чак толкова революционно.

Той смята, че е възможно такива галактики да са редки в началото на вселената, и затова да не се улавят от моделите и е нужно да се правят още наблюдения, за да си подобрим познанията относно образуването на галактики.

Източник: CNN