Защо знаем, че бозайниците могат да дишат през задния край

49
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

На света все още има много неотговорени въпроси, но благодарение на усилията не екипи изследователи, наградени с непрестижната Ненобелова награда за особено безполезни открития, някои от най-странните въпроси получават своите отговори.

Например, така знаем, че някои бозайници могат да дишат и през задния край, че вероятността монетата да покаже ези или тура не е еднаква, както и че плацебо, което причинява болезнени странични ефекти е по-ефективно от плацебо, което не причинява болезнени странични ефекти.

Ненобеловите награди, които нямат нищо общо с Нобеловите, както подсказва името им, целят да „отпразнуват необикновеното, да почетат въображението и да предизвикат интереса на хората към науката, медицината и технологиите, като карат хората да се смеят, а после да мислят“.

Сред отличените изследователи тази година е и японски екип, който установява, че бозайниците могат да дишат през ануса си. Според тяхната статия, това умение предлага алтернатива при подаването на кислород на пациенти в критично състояние, ако няма как да стигнат до някакво традиционно подаване на кислород.

Американският психолог Б.Ф. Скинър получава Ненобеловата награда за мир, за работата си в областта на употребата на гълъби за насочване на ракети, а европейски екип е награден за провеждането на 350 757 експеримента, които показват, че монетата пада на тази страна, на която е била, когато е хвърлена.

Наградата по ботаника беше присъдена на Джейкъб Уайт и Фелипе Яманшита, за откриване на доказателства, че растенията с опитват да наподобят листата си на листата на близко разположени пластмасови растения. Джеймс Лиао печели награда за физика, демонстрирайки как плува мъртвата пъстърва.

Френско-Чилийски изследователски екип изследва дали косата на хората в северното и южното полукълбо се завърта на различни посоки и печели награда за анатомия.

Има и демонстрации на живо, включително на „лауреатите“ по химия, които демонстрират как хроматографията помага за различаване на трезвени от пияни червеи.

Наградите се връчват от истински Нобелови лауреати, а победителите печелят вече неизползваемата банкнота от десет трилиона зимбабвийски долара (която може да си закупите за 22 американски долара от Ибей), както и „прозрачна кутия“ с предмети, свързани със Закона на Мърфи, че всичко, което може да се обърка, ще се обърка.  Това е и темата на церемонията, а в съзвучие в нея, някои от предметите в кутиите липсват, а самите кутии е почти невъзможно да се отворят.

Източник: CNN