Как празнуват Коледа в Европа?

18
Добави коментар
naskoki
naskoki

Англия

Всяка английска домакиня приготвя специален коледен пудинг, в който пъхва монета от шест пенса. Някои семейства предпочитат пай пред пудинг или пък маслени сладкиши от бадемово тесто със захаросани плодове. В менюто преди десерта задължително е включена и знаменитата супа от костенурки и… разбира се пуйката. В навечерието на Коледа и на следващия ден по улиците могат да се видят многобройни карнавали и тайствени пиеси, в които играят маскирани актьори. По стар езически обичай костюмите им са направени от дълги широки ленти.

Холандия

От векове насам Sinter Klaas (Дядо Коледа) идва от Испания по средата на месец ноември. Всички, дори и кралицата, го посрещат на пристанището. Още с пристигането си Дядо Коледа тръгва на обиколка, за да види дали децата са послушни. Той разполага с три седмици- до 6 декември, за да прецени кой заслужава подарък и кой- не. Разхвърляните по дворовете бисквити и бонбони, предвещават минаването му през квартала. А постоянният му спътник е Черният Пиет- той носи подаръци за лошите деца. Дания

Четири седмици преди Коледа датчаните украсяват венец от борови клонки, в който слагат четири свещи и запалват първата. И така всяка неделя до Коледа палят по една. Първата е неделята на запалването. Втората непременно е посветена на приготвянето на сладкишите (непременно с канела). След това трябва да се украси елхата с червени панделки, датски знаменца и сърца от слама. Четвъртата неделя е денят на приятелството и обичта. Тогава се пият топло вино и ракия. Улиците и витрините са оцветени в зелено и червено. В Дания няма Дядо Коледа, а червен дух на име Жул, който много прилича на снежен човек. Вечерята на 24 декември е традиционна. На трапезата на датчаните задължително присъстват херинга, патица или печено прасе с цветно зеле, карамелизирани картофи и компот. За десерт хапват ориз с бадеми и канела. След това всички пеят и танцуват в очакване на червения дух.

Италия

На 24 декември италианците празнуват и Деня на дървото. Обичаите са много, но общото между тях е голямата козуначена кифла, която служи за коледен сладкиш. Тя се пази за постната вечеря на 24- и и е предшествана от различни каши и змиорки. Традиционната пуйка е за обяда на 25- и. Коледните пазари затварят вратите си с невероятно шествие на 5- и януари вечерта, точно преди да си появи магьосницата Бефана, която раздава подаръците в по голямата част на Италия. На непослушните деца се полага само по парченце въглен, и то от захар.

Швеция

В Швеция Коледата е свещена. Въпреки огромния поток от туристи традициите се спазват стриктно. Например тази със свещичките като в Дания. Коледните празниции започват на 1- ви декември. На 13- ти декември- денят на Санта Лусия, момичетата обличат бели рокли, украсяват главите си с корони от по четири свещи и пеят фолклорни песни. Както в Дания, вечерята минава под знака на херингите и ориза с канела, сервирани върху червена покривка. Един дух, който определя и съдбите, е назначен да раздава подаръците. Испания

Коледа в Испания е предимно семеен празник: след 22 часа на 24 декември абсолютно всички ресторанти и заведения за хранене са затворени. Хората се прибират вкъщи и чакат литургията в полунощ. Пиршеството започва след това: моруна, кестени, и пуйка в Южна Испания, бадемова супа и гъска- в Северна. Десертът е бадемов сладкиш с мед. Германия

Приготовленията за Коледа започват още през ноември. Пешеходните зони и магазините се украсяват. И в Германия Коледата е преди всичко семеен празник. На нея се събира цялото семейство и младите идват при старите, колкото и далече да живеят. Всички заедно сядат около богата трапеза, за да хапнат от традиционните немски специалитети- гъска с ябълки, пфеферкухен и лубкухен и не на последно място щолен. Особеното на този сладки със стафиди и много мазнина в приготвянето му. Той може да се направи месеци предварително и да се яде на Коледа, като запазва вкусовите си качества. Франция Франция е голяма държава и всяка област добавя по нещо типично свое към коледната традиция. Още на 1-ви декември всяко дете получава шарен, картонен календар с 24 прозорчета. Зад всяко прозорче има изненада- малко лакоство. На 24-ти декември се отваря последното и най- голямо прозорче. В празничната вечер около бляскавите светлинки на елхата семейството похапва пуйка с кестени и различни изискани специалитети, закупени специално за случая- миди, охлюви, риба сомон и великолепен много скъп пастет от гъши дроб. В Елзас, област която в последните столетия е била ту част от Франция , ту от Германия, традицията гласи : печени кестени и греяно вино.

Гърция

Гръцките коледни и новогодишни традиции са особенно тясно свързани с религията. Елхата се подрежда на 24.12 и си разваля 12 дни след това, точно след Йордановен или Фота, както го наричат гърците. На бъдни вечер се яде също както у нас постно- ошаф, баница, щрудел, боб. Почти същия е и обичаят- коледуване. И в Гърция Коледа е семеен празник- всички заедно отиват на църква, всички заедно хапват от свинското, печената пуйка със зеле и изключително вкусната баклава със сусам, канела и портокалови кори която не липсва в никоя къща. Подаръците се раздават на Нова година. Айос Василис е любимият светия на гръцките деца. Той е техния Дадо Коледа.