Аквариумни рибки / riboci.INFO: Филтър за аквариум

14
Добави коментар
lubo935
lubo935

Филтъра на вквариума е един от важните елементи от оборудването му. Филтрацията на водата в авариума е много важна за пълоценен и природосъобразен живот на вашите рибки. Както при осветлението и нагревателя, филтъра се избира според големината на аквариума в литри. Главният параметър е – пречистен обем вода (литри) за един час. При избор на филтър, най-добре е да сметнете така, че филтъра да може да пречисти около 3-4 пъти обема на аквариума за един час. Например ако имате аквариум – 60 литра, ще ви трябва филтър, който пречиства минимум 120 литра за един час.

Видове филтри за аквариуми

Има два основни вида филтри. Те са вътрешен и външен.
Вътрешен филтър – те се наричт още и „потопяеми помпи“. Както следва от името им, те се поставят вътре в аквариума и са сравнително компактни и лесни за поставяне. В горната част на пластмасовата кутия на филтъра има перка, която издърпва вода през, раположените в долната част на филтъра отвори. Чрез този процес водата минава през дунапрени и се пречиства. Накрая пречистената вода се изкарва от перката през тръбичка в горната част на филтъра. По този начин във водата се вкарва и кислород, необходим на рибките. Тези филтри са добри за използване при аквариуми с неголям обем – до 100 литра.
Външен филтър – тези филтри са много по удачни за аквариуми над 100 литра. Плюсовете им пред вътрешните са няколко – имат по-големи контейнери и могат да пречистват доста по-голям обем вода, не заемат място в самия аквариум и поддръжката им е по лесна (нуждаят се от почистване около един път за три месеца). Както при вътрешните филти и в тези има дунапрен, който задържа по-едрите частици. След този дунапрен или гъба има микрапореста фракция, където се намират нитрифициращите бактерии, които унищожават нитратите във водата, които се причиняват от рибните екскременти, изгнили части от растения, неизядена храна и други. Накрая на този филтър има слой от много финна материя, която филтрира и най-малките частици, след което водата се връща обратно в аквариума.

Запомнете, че правилно избран и съобразен филтър за аквариум, гарантира неговото природосъобразно функциониране.

Успех!