Кои са причините за провала на диетите?

3
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Повечето хора имат своята „ахилесова пета“ по отношение на теглото. Коя е вашата? Предлагаме ви няколко съвета за преодоляване на обичайните проблеми.

 

Не устоявате на междинните похапвания.

Не се притеснявайте – леките закуски не са забранени. С тяхна помощ дори можете контролирате апетита си. Само не превръщайте леката закуска в основно хранене. Вместо това разпределете храната за деня в няколко по-малки порции. Например отделете половин банан от сутрешната си закуска и го изяжте преди обяд. Когато много ви се прииска да похапнете нещо, изберете зеленчуци, нискомаслено прясно мляко, грозде или диетичен зърнен десерт.

 

Позволявайте си ги, но с мярка. Разделянето на храните на „полезни“ и „вредни“ понякога ни причинява повече главоболия, отколкото ни улеснява. Лишавайки се от едно, вие прекалявате с нещо друго. Всяка храна е полезна в умерени количества. Приемайте сладките угощения като награда за придобитите здравословни навици.

 

Възползвайте се от изчистените, замразените или консервираните зеленчуци. Прибавете замразени зеленчуци или боб от консерва към любимата си готова супа, за да приготвите пълноценно засищащо ястие. Купувайте пакетирани нарязани зеленчуци за салата. В събота и неделя гответе за цялата седмица или приготвяйте двойно количество и замразявайте остатъка. Замразявайте пакети с големината на една порция, за да ги размразите и стоплите по-лесно. Не забравяйте за микровълновата фурна. Печени картофи с броколи се приготвят за няколко минути.

 

Ядете, когато сте под стрес.

Скуката, умората, депресията и стресът са най-честите причини за преяждането. Не посягайте веднага към храната, а опитайте да решите проблемите си по друг начин. Ако сте уморени, отидете да се разходите (или да поспите, ако е възможно). Ако сте имали труден ден, обадете се на приятел или се отпуснете във ваната. Ако се чувствате депресирани, развеселете се със смешен филм. Ако мислите, че светът се е обърнал срещу вас, помогнете на по- възрастен приятел или съсед да свърши нещо. Проблемите ви не изглеждат толкова страшни, когато помагате на някой друг да реши своите. И все пак от време на време, когато не се чувствате добре, можете да си позволите угощение с любимото ястие.

 

Семейството ви за нищо на света не би се отказало от пържените картофи.

Обяснете им колко е важно за вас да се храните здравословно и помолете да ви подкрепят. Включвайте поне по едно здравословно ястие при всяко хранене. Сервирайте си голяма порция от него и пропуснете останалото. Когато готвите, прилагайте хитрини, които семейството ви няма да забележи – използвайте обезмаслено прясно мляко вместо сметана в сосовете, сгъстявайте крем супите с картофено пюре. И накрая, поднесете печени тънки картофени резенчета като алтернатива на любимите пържени картофи.