Невероятно красивата Хърватска, перлата на Адриатика

42
Добави коментар
pe4enia69
pe4enia69

Главни туристически атракции в Хърватска

Плитвишки езера – Намират се в западната част на страната и са най-желаната туристическа атракция в Хърватска. От 1979 година са в списъка на ЮНЕСКО защитена територия. В парка „Плитвишки езера” може да видите следните забележителности: Милановачки, водопадът Саставци, Батиновачки, Козячки  и разбира се познатият от туристическите брошури и интернет  Плитвишки водопад, висок почти  70 метра.

Далмация – намира се в източното крайбрежие на Хърватска, силно разчленена на 1200 малки и големи острови. Голям интерес за туристите представляват двата най-големи града Сплит и Дубровник, в които са съхранени най-много атракции на Хърватска. Историята в тази част на адриатика говори за доста развита търговска дейност през вековете. Има доста добре запазени римски руини и най-вече двореца на император Диоклециан в Сплит. Поради благоприятните морски течения и въздушни потоци морската вода е много чиста – идеална за къпане през топлите месеци от годината.

Музеят Мимара – Една от културните атракции на Хърватска, съхранила през вековете произведения на изкуствотона Далечният изток. Намира се в Загреб и има колекция от над 200 предмети от древен Египет, Рим, Гърция и Персия. Главната сграда е стара нео-ренесансова постройка, която съхранява над 1000 европейски предмети на изобразителното  изкуство. Тук има творби на Рафаел, Рембранд , Веронезе, Рубенс, Ван Дайк, Караваджо, Веласкес, Гоя и Каналето.

Пула Арена – петата по големина римска арена строена през  1-ви век от н.е., невероятна атракция в Хърватска. Има 26 хиляди седящи места и се е използвала за различни фестивали и спектакли през летните месеци. За съжаление през 12-13 век жителите на град Пула и околността са унищожили част от тази голяма постройка, като са взели камъните за да си построят жилища. Въпреки това амфитеатъра е добре запазен – особенно фасадата.

Остров Млет (island of Mljet) – най-големият остров в Южна Хърватия. Слабо заселен остров, като  72% от територията е покрита с гори, идеално място за почивка и релакс. Във вътрешността на острова има две солени езера – истинска атракция в Хърватска, като в едното езеро има остров със стар бенедиктински манастир.

Остров Хвар – според експерти в туризма това е един от десетте най-красиви острови в света. Това е и най-посещаваната островна атракция в Хърватска. Размерите на острова са 68 км дължина и 15 км. ширина. Водата по бреговете на Остров Хвар е кристално чиста, а климатът е средиземноморски топъл. В град  Хвар може да посетите францисканският манастир, историческият публичен театър от XVI век, както и древни останки от отминалите цивилизации на гърците и римляните. През лятото до брега на целият остров може да видите хиляди яхти акустирали в малките заливчета. Буквално всички заведения по крайбрежието са пълни с народ.

Остров Локрум – намира се на 600 метра от град Дубровник, като при желание може да се посети от туристите с ферибот. Разходете се в ботаническата градина, където ще видите растения донесени от Австралия и Южна Америка. На остров Локрум има все още действащ бенедикски манастир още от времето на Ричард Лъвското сърце.