Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » Искаш коремна преса – промени стратегията

20
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

Периодизация в тренировките за коремни мускули
 
     Пътят към желанието от това да показваш с гордост шестте плочки през лятото не минава през безкрайни повторения. С подходяща тренировъчна стратегия пос­тигането на коремните мускули, за които мечтаеш ще се окаже близка и осъществима цел.
 
   Стандартните принципи за трениране на коремни муску­ли са пълни с противоречия. Според някои мускулите в средната част на тялото – прав коремен мускул, външни и вътрешни коси коремни мускули, и напречни коремни мускули се стимулират достатъчно по време на комби­нирани упражнения като клек и мъртва тяга. Друга те­ория проповядва добавянето на-обем към тренировката за коремни мускули, редовно изпълняване на маратонски сесии с много повторения като че ли шестте плочки ще се появят сякаш с магическа пръчка, ако правиш коремни преси и повдигане на краката до припадък.
 
 
  Противоположнно на гореспоменатите философии ко­ремните мускули, подобно на всяка мускулна група реагират остро на периодизация. Този тренировъчен метод обърква мускулите чрез манипулиране подбора на упраж­нения, повторения, серии, периоди на почивка, ред на упражненията, тежест и тренировъчна честота. Тренировките с периодизация, при които се използват разнообразни, специфични упражнения със съпротивление са се доказали като най-продуктивен начин за постигане на функционална и естетична средна част на тялото.
 

Един пример за разнообразие е използването на трениро­въчна топка вместо лежанка. В изследване са  тествани трениращи, изпълняващи коремни преси на стабилна и на неста­билна повърхност, и били записани електромиографски сигнали от четири различни места в коремните мускули. И правият коремен мускули, и външните коси коремни мускули били стимулирани допълнително с 50% или по­вече, когато се използвала нестабилна повърхност.

 Друг начин за по-добри резултати е коремните мускули да се натоварват с външно съпротивление, противопо­ложно на коремните преси с тежестта на тялото, които правиш от години. Използването на диск, медицинска топка или скрипец ще ускорят напредъка. Комбинирането на правилна програма с правилна диета и интелигентен кардио режим ще помогне да избегнеш досадата от без­крайните повторения и ще получиш шестте плочки, кои­то винаги си искал.

Примерна  Периодизирана тренировка за коремни мускули