Пародонтоза при кучетата Избрана

1
Добави коментар
valevbg
valevbg

Пародонтоза при кучетата

 

Мери Фюлър

 

Повече от 85 % от кучетата над 4 годишна възраст имат признаци за пародонтоза. Пародонтозата е прогресивно възпаление на поддържащите структури около зъбите и е основна причина за ранната им загуба.

Дребните породи за изложени на по-голям риск към пародонтоза заради сгъстяването на зъбите в устата.

Какво причинява пародонтозата?

Пародонтозата започва, когато бактерии образуват плака по зъбите. За няколко дни, минералите в слюнката се свързват с плаката, за да образуват зъбен камък, твърдо вещество, което полепва по зъбите. Бактериите си проправят път под венците и причиняват гингивит, възпаление на венците.

Веднъж попаднали под венците, бактериите разрушават поддържащите структури около зъба, което води до загубата му. Възпалението на костта и поддържащите структури на зъба се обяснява като пародонтит.

Комбинацията от гингивит и пародонтит е известна като пародонтоза. Бактериите, свързани със стоматологичното заболяване, могат да се придвижат чрез кръвта и да инфектират сърцето, бъбреците и черния дроб.

Какви са признаците на пародонтозата?

Признаците на пародонтозата включват:

·         лош дъх;

·         зачервяване или кървене по линията на венеца;

·         слюнкоотделяне, примесено с кръв;

·         трудност при дъвчене;

·         замахване с лапа по муцуната;

·         разклатени или липсващи зъби;

·         подута муцуна, особено под очите;

·         секрет от носа;

·         вдлъбнатина във венеца.

Как се диагностицира пародонтоза?

Ветеринарният ви лекар може да види признаци на гигнгивит и натрупване на зъбен камък като прегледа устата на кучето ви. Въпреки това, тъй като повечето пародонтозни заболявания се случват под линията на венеца, единственият начин да преценят точно устата на кучето ви е като извършат преглед, докато домашният ви любимец е под упойка. Ветеринарният ви лекар може да използва стоматологична сонда, за да оцени загубите около всеки зъб и да направи стоматологични рентгенови снимки (Х-лъчи), за да се оцени загубата на костна маса, абсцесите и други проблеми.

Как се лекува пародонтоза?

Лечението зависи от степента на заболяването. Ако кучето ви има лека пародонтоза, състояща се от гингивит без никаква загуба на костна маса, цялостно почистване на зъбите, което включва площта под венците, след което и полиране на зъбите, може да помогне за разрешаване на проблема.

Ветеринарят ви може също така да препоръча дентални уплътнители, които помагат да се предотврати натрупването на зъбен камък по зъбите.

Ако е имало загуба на подкрепящите структури около зъбите обаче, това не може да се разреши. Може да се наложи ветеринарят да приложи антибиотици под венците и да извърши стоматологични процедури, които могат да включват ваденето на зъб.

Как да предпазя кучето си от пародонтоза?

Важен начин да се предотврати стоматологично заболяване е редовната грижа за зъбите вкъщи. Дневното миене на зъбите с четка може да помогне за премахване на плаката, преди тя да се е превърнала в зъбен камък. Може да използвате детска четка за зъби или да си купите четка за пръста ви от ветеринаря.

Пастите за зъби за хора трябва да се избягват, тъй като те съдържат вещества, които домашните ви любимци не бива да поглъщат в големи количества.

Ако кучето ви не ви позволява да му четкате зъбите, има разтвор за изплакване на устата (вода за уста за домашни любимци), който се насочва към бактериите, образуващи плаката и помага за заздравяването на зъбите и венците.

Има някои дентални храни и лакомства, които могат да поддържат плаката и зъбния камък до минимум. Тези храни са с по-едри гранули, които имат абразивно действие по зъбната повърхност докато дъвчат, или могат да включват съставки, които възпрепятстват образуването на зъбен камък.

Попитайте ветеринарния си лекар кои храни и лакомства са подходящи за вашия домашен любимец.

След стоматологичното почистване, ветеринарят ви може да ви препоръча гел за предотвратяване образуването на зъбен камък, който полепва по зъбните повърхности и така възпрепятства образуването на зъбния камък.

Има и ваксина, която предпазва от някои основни бактерии, отговорни за пародонтозата при кучетата. Ваксината не спира пародонтозата, а спомага за намаляване загубата на костно вещество при тежки случаи.

Посъветвайте се с ветеринарния ви лекар какви методи за дентална хигиена са препоръчителни за вашето куче и не забравяйте да провеждате редовни срещи за последващи дентални прегледи.

 

Тази статия първоначално се появява в PetsMatter Януари/Февруари 2012 година, публикувана от American Animal Hospital Association.

Превод : Надя Вълчева

Статията може да бъде копиране само с поставяне на директен линк към www.zoomagaziniVarna.com.

 

cпoдeлянe в coциaлни мpeжи