krasivasi: Десетте урока на Буда, които всеки трябва да прочете!

45
Добави коментар
fenn_andrea
fenn_andrea

Сидхарта Гаутама е велик духовен лидер и основател на будизма в древна Индия. В повечето будистки традиции, той е Върховния Буда. В превод на думата „Буда“ – означава „пробуждане“ или „просветление“.

Сидхарта – основна фигура в будизма, както и информация за неговия живот, обучение, монашески принципи, след смъртта му, каталогизирани и увековечени от неговите последователи.

Някои от важните уроци за живота, които са извлечени от ученията на Буда.
10 житейски уроци от Буда:

1. Започнете с малко – това е нормално

Каната напълни бавно, капка по капка

Ралф Уолдо Емерсън е казал: „Всеки художник някога е бил аматьор“
Ние всички започваме от малкото, не пренебрегвайте малкото. Ако сте последователни и търпеливи, ще успеете! Никой не може да успее в една нощ: Успехът идва за тези, които са готови да започнат от малкото и работят усилено, докато буркана се напълни.

2. Мислите са съществени

Всичко, което сме ние – е в резултат на това, което ние мислим за себе си. Ако човек говори или действа с лоши мисли, след тях идва болката. Ако човек говори или действа с чисти намерения, следван е от щастие, което, подобно на сянка, никога няма да го напусне. „

Буда е казал: „Нашето съзнание – това е всичко. Става това, което си мислите. “ Джеймс Алън е заяви: „Човекът – мозък.“ За да живеете правилно, трябва да запълните ума си с „правилните“ мисли.
Вашето мислене определя действията ви, вашите действия определят резултата. Правилното мислене ще ви донесе всичко, което желаете, погрешното мислене – зло, което в крайна сметка ще ви унищожи.

Ако промените мисленето си, ще промените и живота си. Буда е казал: „Всички престъпления произтичат от ума. Ако умът се промени, ще има ли престъпления?“

3. Прощавайте

Да държите гняв в себе си, е като да вземете горещ въглен с намерението да го дадете на някой друг, ще изгорите именно вие.

Когато пуснете от затвора тези, които са лишени от свобода, вие освобождавате себе си от самия затвор. Вие не можете да потискате никого, и себе си също. Научете се да прощавате. Научете се да прощавате бързо.

4. Вашите действия имат значение

Колкото и заповеди да сте прочели или казали, няма да има никакво значение, ако не ги спазвате.

Казват: „Думите са безполезни“, и това е така. Да се ​​постигне напредък, трябва да се действа, да се развива бързо, ние трябва да действаме всеки ден, тогава ще дойде успехът.

Успехът идва, но само при тези, които са постоянно активни. Поговорка казва: „Бог дава на всяка птица червей, но не го хвърля в гнездото. Буда е казал: „Аз не вярвам в съдбата, която пада върху хората, когато те правят нещо, но аз вярвам в съдбата, която пада върху тях, ако те не правят нищо.“

5. Опитайте се да разберете

Когато спорим и чувстваме гняв, ние сме престанали да се борим за истината, ние сме започнали да се борим за себе си.

Стивън Кови казва: „Първо, се опитайте да разберете, и едва след това се опитайте да разберат вас.“ Това е лесно да се каже и трудно да се направи и трябва да се положат всички усилия, за да се разбере гледната точка на „другия“ човек. Когато почувствате, че сте претоварени от гняв, унищожете го. Слушайте другите, разберете тяхната гледна точка и ще имате мир на ума. Фокусирайте се върху това как да бъдете щастливи, отколкото да сте прави.

6. Победете себе си

По-добре е да победиш себе си, отколкото да спечелиш хиляди битки. Тогава победата е твоя. Нея не могат да ти отнемат нито ангели, нито демони, нито небето, нито ада.

Който победи себе си е по-силен от всеки владетел. За да победиш себе си, трябва да победиш ума си. Длъжни сте да контролирате мислите си. Те не трябва да бушуват, като морските вълни. Може да си мислите: „Не мога да контролирам мислите си. Идеите се раждат, когато си искат „На което аз отговарям: не можете да спрете птица да лети над вас, но със сигурност може да спрете изграждането на гнездо на главата си. Прогонете мислите, които не отговарят на принципите на живота, които искате да живеете. Буда е казал: „не врага или недоброжелателя, а именно човешкия ум примамва към кривата пътека“.

7. Живейте в хармония

Хармонията идва от вътре. Не я търсете навън

Не търсете навън това, което може да бъде само в сърцето. Често ние можем да погледнем навън, само за да се отвлече вниманието от истинската реалност. Истината е, че хармонията може да се намери само вътре в нас. Хармония – това не е нова работа, не е нова кола или нов брак … хармонията е една нова възможност и тя започва от нас.

8. Бъдете благодарни
Винаги има нещо за което си струва да благодарим. Не бъдете песимистични нито за момент, не сте в състояние да си представите хилядите неща, за които трябва да бъдете благодарни. Не всички са в състояние да се събудят тази сутрин, вчера някои са заспали за последен път. Винаги има нещо, за което трябва да благодарим, да разберем и благодарим. Благодарното сърце ще ви направи велик!

9. Бъдете верни на това, което знаете

Най-голямото престъпление – да не сме верни на това, което знаем със сигурност

Ние знаем много, но не винаги правим това, което трябва.
Ако претърпите неуспех, това няма да бъде, защото не знаете какво да правите, това ще се случи, защото не сте направили това, което знаете. Постъпвайте така, както знаете. Не само усвоявате информация, но се съсредоточавате върху това, което искате да бъдете.

10. Пътуване

По-добре е да се пътува, отколкото да се стои на едно място

Животът – това е пътешествие! Аз съм щастлив, щастлив и удовлетворен с настоящето. Мога да посетя най-добрите места, да опитам най-добрите вина, но аз пътувам. Не поставяйте вашето щастие за неопределено време, опитвайки се да стигнете до целта, за която смятате, че ще ви направи щастливи. Пътувайте днес, наслаждавайте се на преживяването.

Благодаря ви за това, че прочетохте статията. Не забравяйте да я споделите!