Закъснява ви, но теста за бременност е отрицателен? Възможно ли е да сте бременна?

16
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Цикълът ви закъснява, имате симптоми на бременност, но тестът ви е отрицателен. Може ли да сте бременна? Ако не сте бременна, защо тогава менструацията закъснява и какво трябва да направите?

 

Отрицателен тест  и липса на менструация – възможно ли е да сте бременна?

 

Разбира се! Не е много необичайно жената да има отрицателен тест за бременност и въпреки това да е налична бременност. Най-вероятната причина, за да получите отрицателен резултат е неправилното изчисление на цикъла ви.

 

Четете още: Как работят тестовете за бременност?

 

Обикновено менструалния цикъл е 28 дни. Ако имате късмета той да е редовен, вие ще отчитате 28 дни от началото на последната ви менструация до началото на следващата. Така ще определяте кога точно тя ще настъпи. Проблемът обаче е двустранен. Първо, много жени нямат 28-дневен цикъл и второ, не отчитат промените в овулацията и кога е датата на имплантацията.

 

 

Малко базова физиология

 

Вашият менструален цикъл е разделен на две фази. Първата фаза се нарича фоликуларна фаза и продължава от началото на менструацията до овулацията. Втората половина се нарича лутеална фаза и започва от времето на овулацията до настъпването на бременност или менструация. След това цикълът се повтаря.

 

По време на фоликуларната фаза от цикъла се произвеждат хормони, по-специално LH (лутеинизиращ хормон) и FSH (фоликулостимулиращ хормон). След овулацията се предизвиква покачване на друг вид хормни – естроген и прогестерон. Дължината на фоликуларната фаза може да варира значително.

 

Четете още: Яйчници, овулация и стимулиране на овулацията – част 1

 

Лутеалната фаза, от овулацията нататък обикновено е 13-14 дни. Така, че нека кажем, че обикновено цикъла на жената е 28 дни, но при него периода на фоликуларната фаза да е 16 дни, вместо типичните 14 дни. Това би означавало, че ако жената се тества в деня, когато трябва да настъпи цикълът й, това всъщност означава тестване на 12-тия ден от края на овулацията, вместо на 14-тия. Един ден разлика може да повлияе на резултата – положителен или отрицателен.

 

 

Тест за бременност и овулация

 

Друг фактор, който трябва да се разгледа е кога настъпва имплантирането. Няма да имате положителен резултат, докато не настъпи имплантирането. Въпреки, че ЧХГ се произвежда от момента на зачеването, това не се случва докато яйцеклетката не се имплантира, така че ЧХГ да може да бъде освободен в кръвта в достатъчни количества, за да доведе до положителен тест за бременност. Времето на имплантирането може да варира от 6 до 12 дни след овулацията. Някои жени могат да забележат леко зацапване или кървене, известно като имплантационно кървене.

 

Четете още: Имплантационно кървене

 

Други причини за отрицателния тест

 

Други причини за отрицателния тест може да е разредената урина, изтекъл срок на годност, неправилно прилагане на теста, извънматочна бременност. Ако сте получили отрицателен резултат ден – два след като ви закъснее цикъла, това може да се дължи на факта, че се тествате твърде рано. Повторете теста една седмица по-късно и ако пак е отрицателен се консултирайте с лекар.

 

Снимки: imagerymajestic, marcolm, David Castillo Dominici FreeDigitalPhotos.net