Цигареният бос Тотко имал две поршета, палат и хотел

4
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

51-годишният Тодор Хаджижеков – Тотко Поршето, който бе арестуван за нелегално производство на цигари, притежавал две поршета, луксозна къща в кв. „Драгалевци“ и хотел в центъра на София, научи „24 часа“.

Срещу цигарения бос и още 6-има спецпрокуратурата повдигна вчера обвинения за участие в организирана група, търгувала незаконно с тютюневи изделия. Тотко се сочи за неин лидер. Прокуратурата е уведомила за делото и Комисията за незаконно придобито имущество, която трябва да прецени дали да поиска запор върху имуществото на Поршето и аверите му.

Тотко от доста време бил в бизнеса с нелегални цигари, но все успявал да се измъкне. При акция в понеделник вечерта обаче полицията удари негова фабрика в околностите на Костинброд, бълвала цигари от марките „Ракел слимс“ и „Карелия слимс“. Машините за производство били инсталирани и напаснати преди 10-ина дни. Очаквало се да заработят с пълна пара днес или утре, но производството тръгнало още в понеделник. Оказало се, че машините са от закрити цигарени фабрики, работили през 90-те години.

В Костинброд в понеделник вечерта бяха намерени 84 мастербокса. Когато антимафиотите атакували цеха, машините бълвали „Карелия слимс“. Открити са 15 касети с цигари за още 7 мастербокса. Стока е намерена и в домовете на работниците.

Тютюнът не е бил от най-лошото качество и е използван и за двете марки, разкри вътрешният министър Цветан Цветанов. Практика било нелегалните цехове да правят 6-7 марки от един тютюн. Предполага се, че те са били предназначени за вътрешния пазар.

Преди 2 месеца трябвало да заработи подобна фабрика и в Лясковец, но организаторите се отказали и почнали да оборудват помещението в Костинброд. Опаковките били набавяни от Павликени, а складът за тютюна бил в Пещера. Той се намирал в известна дървопреработвателна фирма и бил нает от подставено лице. В склада е открита машината, с която е рязан тютюнът. Тя била скрита в дъскорезницата. Според наши източници малко преди акцията на ГДБОП Поршето успял да изнесе и транспортира до Костинброд големи количества нарязан тютюн.

Цигарите щели да вървят по 2 лв. кутията, като заради ниската себестойност се очаквала голяма печалба.

Работниците в цеха били набирани от Стара Загора. Избирани са хора, които имат опит и знаят как да работят с машините. В хода на акцията бяха задържани 7 от работниците и дясната ръка на Поршето, който осигурявал логистиката.

В халето са инвестирани към 50 000 лв. за филтри, топло- и шумоизолация. Вентилационната система била затапена и нямало комин, за да не излиза нищо навън. Обзаведени са и спални помещения на втория етаж. Целта била наетите служители да остават да спят на място и да не излизат през дните, докато тече производството, за да не бият на очи. На работниците е доставяна и храна, като при огледа на една от масите имаше кофичка с кисело мляко.

За да изглежда, че няма живот на това място, са манипулирани електромерите. Те не трябвало да отчитат данни, за да не се засече производството. Преди дни полицаите са минали през мястото, търсейки по сигнал открадната кола. Обиколили района, но всичко било затворено, недостъпно и пусто. Освен във фабриката Поршето превъртал електромерите и в дома си, за да си спести някой лев от сметки за ток през зимата.

Според разследващите Поршето е имал пръст и в разбитите нелегални тютюневи фабрики край Асеновград и Хасково през последните 2 години. Той се славел като добър организатор на цигареното производство, участвал и в контрабанда през граница. За последните 3 г. това е шестата разбита фабрика. „Това е човекът, който организираше нещата, но до настоящия момент нямаше допир до нещо, за което може да се документира престъпната му дейност“, коментира Цветанов.

Тотко Поршето е собственик на луксозна двуетажна къща в „Драгалевци“. Вчера човек, който се грижи за голямата градина и къщата, боядисана в електриково-жълто, обясни, че няма никого. Тодор и дъщеря му идвали в къщата. Тези дни била сложена и коледна украса и лампички по храстите в двора. Не е ясно дали ще има кой да се радва на коледния дух, ако Поршето остане в ареста. Човекът, на когото бе поверена къщата, не знаеше какво се е случило с шефа му, тъй като вчера дошъл на работа. Каза само, че „тук няма фабрика“. В двора на Поршето припкаха болонката му Бобо, която бе облечена с кучешка дрешка, и една котка.

Поршето притежава хотел „Сити авеню“ в центъра на София на ул. „Осогово“. Служителките на рецепцията отказаха да говорят вчера за „шефа си“. Обясниха само, че не пушат и че в хотела не се продават цигари.

Освен това управлява 80% от ресторант „Льо гурме“ на бул. „Македония“. А заедно с още един българин и един нигериец държат фирма за продажба и строителство на недвижими имоти. С други трима Поршето стопанисва дружество, заявило изграждане на верига от магазини за търговия на дребно в безмитните гранични зони.

Арестуваният цигарен бос има фирми, които се занимават с хотелиерска и ресторантьорска дейност. В дружеството „Праймтаб“, което се занимава с производство на тютюневи изделия, е съсобственик. Регистрирал е и „Вирджиния-таб“, която се занимава с тютюнопроизводство край Асеновград.

Поршето върти и фирма за агентиране на българи и чужденци в страната и в чужбина за вътрешно- и външнотърговски сделки и за търговия на дребно. Има и дружество, изготвящо анализи в икономиката и туризма.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти