Зелена светлина за електрическите триколки във Филипините

2
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Филипините ще пуснат 100 000 електрически триколки в опит да заменят захранваните с бензин мотори, които в момента щъкат из местните градове, обяви един от кредиторите на проекта.

„Е-триколките“ ще осигурят алтернатива на лакомите за гориво и бълващи зловещ дим моторни триколки, които сега возят жителите на Манила из тесните улички, които не се обслужват от автобуси, посочи Азиатската банка за развитие (ADB).

Енергийният специалист на ADB Сохаил Хасние Hasnie заяви, че кредиторът се надява електрическите триколки в крайна сметка да заменят някои сега действащите на бензин мотоциклети и триколесни превозни средства, които се оценяват на около 3,5 милиона броя.

„Няма да спрем с е-триколките. Проектът ще се разшири хоризонтално към другите видове транспорт като автобусите … а когато това се случи, из цялата страна потреблението на петрол в страната ще намалее“, каза той във видеоизявление.

Полицаите в Марсилия вече се движат с електрически триколки, а сега и жителите на Филипините ще могат да се придвижват с екологичните и атрактивни триколесни возила

Проектът получи 500 млн. долара и вече има зелена светлина от вторник, но датата за пускане на новите превозни средства все още не е определена.

Електрическите триколко, задвижвани от електромотор с презареждащи се литиево-йонни батерии, струват само 1,20 долара на ден за зареждането – на фона на 6-8 долара за гориво, колкото изгаря една нормална триколка всеки ден, според ADB.

Като цяло налице е благоприятна реакция към пилотния проект за 20 електрически триколки, които са в експлоатация в един район на Манила от миналата година, казват още от банката.

ADB предостави на Филипините 300 милиона долара за придобиването на превозните средства.

Проектът също така ще получи и 105 милиона долара заем при облекчени условия и средства от Фонда за чисти технологии на ООН, който се администрира от ADB.

Филипинското правителство ще предостави 99 млн. долара.

Заемите ще помогнат и за поставянето на пет соларни станции за зареждане, така че е-триколките да могат да се захранват, без да претоварват електрическата мрежа.

Други страни също са изразили интерес към е-триколките, каза Хасние.

Филипините се надяват в крайна сметка да се превърнат в център за производство на тези превозни средства.