Високото кръвно е най-смъртоносното заболяване

12
Добави коментар
alkin
alkin

 Високото кръвно налягане е убило над девет милиона души в света през 2010 г., което го превръща в най-смъртоносното заболяване.

Пушенето и алкохола са съответно на второ и трето място, показва изследването, което проследило тенденциите при 43 заболявания между 1990 и 2010 г. Индексът на високата телесна маса се изкачва с най-много места – от десето през 1990 г. на шесто през 2010 г.

Преди две години над три милиона смъртни случая са били свързани с прекомерна телесна маса, над три пъти повече от недохранването. В Австралия и южната част на Латинска Америка високият индекс на телесната маса е водещият рисков фактор.

Изследването, публикувано в сп. „Лансет“, е било осъществено от международен екип от учени в рамките на проучването „Глобално време на заболяванията“ 2010. „Като цяло наблюдаваме нарастващо бреме от рискови фактори, които водят до хронични заболявания при възрастните хора като рак, сърдечни заболявания и диабет, и намаляващо бреме от рискове, свързани с инфекциозни заболявания при децата. Но глобалната картина прикрива съвършено различните тенденции в отделните региони. Рисковете, свързани с бедността, намаляха на места като Азия и Латинска Америка, но остават основен проблем в Субсахарска Африка“, отбелязват учените.

Изследователите взели предвид както броя на смъртните случаи, причинени от всеки отделен рисков фактор, така и инвалидността, приспособена към годините живот (DALYs), единица, която измерва изгубените години живот и годините, изживени с физически недъг.

Пушенето, включително пасивното, е рисков фактор с най-голямо бреме в Западна Европа и в страните от Северна Америка, отнемайки живота на 6,3 милиона души в света през 2010 г. Хранителните рискове и физическата неактивност са отговорни за един на всеки десет смъртни случая през 2010 г., като основните хранителни рискове са прекомерната сол и недостатъчно плодове.