10 от най-атрактивните зимни курорти на Балканите

11
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

На 15 декември в България започва зимен сезон 2012-2013. Най-известните родни курорти Банско, Боровец и Пампорово са готови да посрещнат почитателите на зимните спортове. Според проучване от тази година, проведено в страните членки на ЕС, Банско е предпочитана ски дестинация от скиорите с добри умения. Чепеларе пък се нарежда в класацията, като един от най-евтините ски курорти, с дължина на пистите от 11 до 25 км. „10-те най“ реши да изненада всички любители на белите спортове с 10 алтернативни предложения за уикенд или зимна почивка на Балканите.

1. Пояна Брашов, Румъния

Първата сграда в курорта е построена през 1904 г. Популярен е и под името „Слънчева поляна“. Намира се на 13 км от Брашов и на 167 км от Букурещ,  в голяма, силно осветена от слънцето долина. Днес Пояна Брашов е международен ски курорт, в чийто център има красиво езеро, заобиколено от шикозни хотели. ски сезонът е от декември до март, а 12 ски писти са на раположение на гостите на курорта.

2. Яхорина, Босна и Херцеговина

Това е най-известният курорт в Босна и Херцеговина. Намира се на 320 км от Белград и на 350 км от Загреб. Курортът е бил домакин на 14-те Зимни Олимпийски игри през 1984 г. Сезонът е от средата на декември до средата на април. Разполага с 8 лифта и база от около 1200 легла.

3. Брезовица, Косово

Това е единственият ски курорт в Косово, с обща дължина на пистите 16 км, 5 седалкови лифта и 5 ски влека. Намира се в северозападната част на Шар планина. Сезонът продължава от ноември до май.

4. Попова шапка, Македония

Курортът се намира в подножието на едноименния връх, висок 1780 метра, в Шар планина. Позициониран е на 18 км от Тетово и на 53 км от Скопие. Най-популярните хотели са Попова шапка, Славия и Тетекс.

5. Копаоник, Сърбия

Курортът се намира в едноименния планински масив в Сърбия. Предимно ски и сноуборд дестинация. Снабден е с 24 ски лифта и 70 км ски писти. Снежната покривка се задържа дълго благодарение на специфичния релеф. Районът има богато културно-историческо наследство. Намира се на 323 км от София.

6. Колашин, Черна Гора

Курортът разполага с най-голямата ски зона в Черна Гора и се намира на 950 м надморска височина. Разполага с 10 км трасе за крос кънтри ски, а дължината на пистите му е 30 км.  Намира се на 500 км от София, а цените са приемливи.

7. Улуда, Турция

Въпреки че у нас Турция е позната като лятна дестинация, тя разполага и добри планински курорти, които предлагат доста атрактивни оферти. Курортът Улуда се намира на 35 км от Бурса и на височина 1765 м. Интересното е, че почти всички хотели разполагат със собствен лифт. Общата дължина на пистите е над 16 км.

8. Парнасос, Гърция

Намира се на 165 км от Атина и е най-големият и най-известен ски център в Гърция. Тук можете да се насладите на добри ски съоръжения и високо ниво на безопастност. Други зимни занимания, които може да практикувате в Парнасос са сноуборд, ски-бягане и нощно спускане. Пистите край Келария и Фтеролакка са 20 на брой с обща дължина 22 км. Не пропускайте да посетите живописния град Арахова, който се приема за зимния еквивалент на Миконос.

9. Кранска Гора, Словения

Това е един от най-популярните и луксозни ски курорти в страната, намиращ се близо до границите с Италия и Австрия. Ски пистите са с обща дължина 60 км. Кранска Гора е подходящ както за напреднали, така и за начинаещи скиори. Тук може да се практикува и спускане с шейни. Курортът разполага с 5 км писта за тази цел, както и с добре поддържани пътеки за ски-бягане.

10. Говедарци, България

Село Говедарци се намира в предпарковата зона на Национален парк Рила, в подножието на връх Мальовица, на 70 км от София. Привържениците на зимните ски спортове могат да се възползват от ски пистите на Говедарци, Мальовица (13 км) и Боровец (15 км). Снежната покривка се задържа за около 160 дни. Тук, освен на неповторима природна картина, можете да се насладите и на запазените културно-исторически паметници.

Коментари

коментар(а)

Подобни: Балкани, зима, ски