Зеленоока българска туркиня краси корица на книга

2
Добави коментар
Manuelska
Manuelska

16-годишната ученичка Фатме от русенското село Дерменджиево  краси корицата на книгата „Турците в България“. Това съобщи пред Gramofona.com  един от авторите й  Антони Георгиев- главен редактор на „Вагабонд“. Повод за думите му

бе бургаската премиера на книгата , която се състоя вчера в художествена галерия „Петко Задгорски“.

„Турците в България“ е обявена като „сборник от статии на видни български учени в областта на историята, филологията, музикознанието, археологията, религията и етнологията, които описват и анализират турската култура по българските земи и как тя влияе на българската.

 „Книгата е естественото продължение на „Пътеводител за Османска България“, която вече издадохме. Тя е фокусира предимно върху османското материално наследство по нашите земи, най-вече архитектура – обществени сгради, конаци, джамии, бани, чешми, мостове, часовникови кули. Сега „Турците в България“ идва като „втори том“ на „Османска България“.

Акцентът при нея е върху нематериалното наследство – обща история, език, фолклор, музика, танци, обичаи, празници, кухня…“, обясни Георгиев.

По думите му новата книга е колкото за турците, които са български граждани и живеят в България, толкова и за самите българи.

Според него ние като либерални граждани на България, трябва като хора да търсим начин да подадем ръка на съседите си, тъй като смята, че турците са лоялни граждани. „Книгата, която направихме е за да погледнем балансирано върху собствената си история, да се опитаме да станем едно общество, в което всички-турци, българи, сърби, могат да се ползват с равни права“, смята авторът.

 

На представянето на книгата  присъстваха зам. кметът по образование и култура в Община Бургас Йорданка Ананиева, генералния  консул на Република Турция у нас Джем Улусой, дъщерята на големия бургаски художник Петко Задгорски- Антоанета, много гости и журналисти.