Моите пътувания в снимки: Брюж, Гент, Антверпен и Брюксел – едно пътуване до Белгия през зимата

46
Добави коментар
Maravillosa
Maravillosa

За първи път изпитах желание да посетя Белгия или по точно Брюж, след като гледах филма с Колин Фарел „В Брюж“ и ако трябва да бъда честна дотогава не знаех за съществуването на този град, а Белгия като туристическа дестинация ми се струваше ужасно скучна! Но започнах да се интересувам от тази страна и се оказа, че има какво да се види и там. Всеки който разбереше, че ще пътуваме до там ни питаше „Е, защо пък в Белгия?“ (точно като във филма :)) и ние отговаряхме „Ами заради Брюж :)!

Пътуването ни беше само четири дни, но аз реших, че всеки един ден може да го посветим на отделен град и така в плана ни залегнаха Антверпен, Брюж, Гент и Брюксел. Имахме 3 нощувки в Брюж и 1 в Брюксел.

Сигурно сме избрали възможно най-неподходящия сезон за Белгия – зимата, но времето горе долу беше с нас. Кацнахме на Шарлероа в ужасна мъгла. Беше много странно усещането – чувства се, че всеки момент ще докоснем пистата, а не виждаш под себе си нищо. От Шарлероа до  Брюксел пътувахме с шатъл. По пътя попаднахме в някакво страшно задръстване, за първи път виждах такова задръстване по междуселищен път. На всичкото отгоре валеше проливен дъжд, въобще беше много депресарско :(((! Студ се издържа, ама да ме вали по цял ден…., не си го представях по този начин!
 Бяхме решили от Брюксел да хванем влак за Антверпен и първо да разгледаме него. Между другото много ми харесва как е устроен жп транспорта в Белгия. Влаковете са най-много на половин час, да не говорим, че ако става въпрос за по-близки разстояния има и на 10 минути даже. От Брюж за Гент имаше влакове буквално на 10-20 минути. Харесва ми също, че на билетите няма часове, хващаш, който си искаш влак!

Тръгнахме да се разхождаме, първо ми беше интересно да видя улиците с диамантите, намиращи се в близост до гарата. Казват, че около трите улици „Ховениерстраат“, „Вестингстраат“ и „Руфстраат“ минават 80 на 100 от диамантите в света. Ами честно казано не знам какво толкова очаквах, но не ме впечатлиха много, очаквах да са много по-лъскави в интерес на истината..

После тръгнахме по улица Меир – главната търговска улица на Антверпен… 

…и стигнахме до Гроте Маркт, в средата на който се намира фонтана Brabo,

Тук се намира и сградата на  кметството, която е построена между 1561 и 1565 година.

В близост до площада се намира и замъкът Хет Стийн. Издигнат между 1200 и 1225 година замъкът  днес се счита за най-старата сграда в този белгийски град. По това време дворецът е известен просто като замъка Антверпен. След един основен ремонт и разширяване на средновековната крепост през 1520 година по време на управлението на Карл V, тя започва да се нарича Хет Стийн , което в буквален превод означава „Скалата”.

Въпреки неприятното време, Антверпен се оказа много приятен град :), успяхме да го разгледаме за около 4 часа с 2-3 кратки почивки по заведенията , за да се постоплим малко.

Ходихме и до парка Миноутър, където има лебеди.

Една вечер пробвах прословутото Waterzooi de Poulet – традиционно фламандско ястие. Не беше нищо особено – обикновена яхния – пилешко с картофи за 18 евро :)….

Затова пък гледката от ресторанта беше към кулата Белфорт ( и това сигурно оправдаваше цената :))!

Още от разходката ни в Брюксел…

И така – Белгия е страхотна, но да отидеш лятото, да пиеш на воля всякакви видове бира, да ядеш гофрети и шоколадови бонбони и да се наслаждаваш на страхотната архитектура!

Наскоро чух за Брюж нещо, което страшно много ми хареса : “ Брюж е изостанал в развитието си в продължение на няколко века, а сега всички туристи намират това за особено очарователно!“ 🙂