Най-красивите водопади в света

1
Добави коментар
martin.lazarov
martin.lazarov

В следващите редове ще ви запознаем с част от най-красивите водопади в света. Поначалому водопадите се радват на огромен интерес от страна на туристите. Надали ще е грешка ако кажем, че дори и малките водопади силно впечатляват наблюдаващите ги. Самият начин, по който водата пада, шумът и пръските са вълнуващи за хората. За да се нареди, обаче, един водопад до най-красивите и величествени в света има няколко условия – да е на пълноводна река, да е колкото се може по-внушителен по размери и не на последно място – заобикалящата го природа също да е красива. Стоейки до един такъв водопад със сигурност ще усетите истинската сила на водата и природата като цяло.

 

Водопадът Джог, Индия

Водопадът Джог се намира в Индия и е висок впечатляващите 256 м. Джог е вторият по височина водопад в Азия, като първенецът също се намира в Индия. Силата на водопада Джог силно зависи от сезона. Когато е времето на сухия сезон е едва забележим, докато по време на мусоните нивото на реката се повишава значително и той се превръща в един от най-мощните водопади на планетата. Водопадът е от голяма важност за района, тъй като е привлекателна дестинация за туристите, а и край него е построена водно-електрическа централа, захранваща околността с електрическа енергия.

 

Водопадът Ҳуанггуошу, Китай

Водопадът Ҳуанггуошу е сред най-големите водопади в Китай и Източна Азия. Висок е 77.8 м. и е широк 101 м. Има няколко точки за наблюдение, като в зависимост на коя сте, ще видите водопада Ҳуанггуошу по съвършено различен начин. Точно зад водопада има пещера с естествен произход, дълга 134м., от която може да го видите от изключително близко разстояние, даже и да го докоснете с ръка.

 

Водопадът Гълфос, Исландия

В превод името Гълфос значи „Златен водопад“. Гълфос се намира в Югозападна Исландия. Въпреки че е висок едва 32 метра, водопадът е изключително впечатляващ и сред най-големите туристически атракции в Исландия. Интересното за него е, че е съставен от два по-малки водопада, разположени един над друг – стъпаловидно. Гълфос е най-интересен за наблюдение по залез слънце, когато слънчевите лъчи огряват пръските над водопада и водите на Гълфос придобиват златист цвят. Може би оттук идва името на водопада.

За да можем да видим в днешни дни водопада Гълфос, той е минал през бая премеждия. В средата на 20ти век е имало планове за използването на водопада за производството на ел. енергия. Бил е даден на концесия, но поради липса на средства инвеститорите се отказват от проекта си. В последствие водопадът Гълфос е върнат на държавата, но все още имало проекти за използването на водите на реката. За щастие, тези проекти останали само на теория и по-късно през годините, водопадът Гълфос станал защитена територия.

Водопадът Гълфос, местността Тингветлир и гейзерите Хаукадалур са част от така наречения Златен кръг – известен туристически маршрут в Исландия.

 

Водопадът Детиан, Китай

Също както Ҳуанггуошу, така и водопадът Детиан е в Китай. Намира се на границата на страната с Виетнам. Детиан е четвъртият по големина трансграничен водопад. Височината му е 70 метра, а широчината – приблизително 200 (Детиан е най-широкият водопад в Азия). Водопадът Детиан е съставен от три пада, а между някои от падовете растат красиви тропически растения, които изглеждат наистина впечатляващо на фона на бистрата вода. Околната природа определено има важна роля Детиан да е сред най-красивите водопади в света. Като всеки друг водопад, силата му пряко зависи от сезона.

Поради гранични конфликти между Китай и Виетнам, едва наскоро е разрешено посещението на водопадът Детиан от туристи. Сега на разположение на туристите са малки салове, с които може да отидат до най-долното ниво на водопадите. Плуването също е позволено.

 

Водопадът на Сини Нил, Етиопия

Сини Нил е един от двата големи притока на река Нил. Другият приток е Били Нил, извиращ от езерото Виктория, което се счита и за началото на великата река Нил. Водите на Бели Нил идват от езерото Тана в Етиопия. Водопадът на Сини Нил се намира на около 30 километра, надолу по течението, от езерото Тана. Въпреки че част от водите на реката са отклонявани за нуждите на водно-електрическа централа, което значително намалява водния приток към водопада, той остава сред най-красивите водопади в света. Той е сред най-големите туристически атракции в Етиопия. Водопадът има и голямо значение за местната фауна, тъй като той изолира езерото Тана от останалата част на Сини Нил, което позволило в Тана да се развият ендемични видове.

Още информация за Африка.

 

Това, разбира се, са само част от най-красивите водопади в света, така че ще има продължение на пътешествието. За жалост, става ясно, че дори и най-красивите природни творения не са се спасили от човешката ръка и край почти всички големи водоради има действащи ВЕЦ-ове. Тези централи сериозно променят водния поток, както и речното корито.