Цветан Соколов: Италия ме промени много

1
Добави коментар
sportal_bg
sportal_bg

Волейболният национал Цветан Соколов е един от лидерите на италианския Бре Банка Ланути (Кунео). Той говори пред екип на предаването „Зона спорт“ по телевизия bTV Action за сезона, Италия и целите си.

„Физически се чувствам се много добре честно казано. Технически много правилно работим тук. Много съм щастлив, че съм в един отбор с Никола Гърбич, с Луиджи Мастранджело и Вуут Вийсманс. Това са хора, от които наистина може много да се научи. Мисля, че съм попаднал съм на правилното място. Тази година е много важна за мен от гледна точка, че не съм играл много последните три години. Тази година постоянно съм титуляр, което за мен е един много голям плюс. В момента отборът разчита на мен. Щастлив съм много, че мога да помогна на отбора.

Честно казано не се чувствам спокоен за титулярното си място, защото конкурентът ми Олег Антонов, който миналата година беше втори диагонал в Тревизо, също е много силен и има много качества. Доволен съм, че има човек, който трябва да гледам да ставам все по-добър и по-добър от него, за да може да играя аз. Така трябва да се влагам във всяка тренировка и да давам всичко от себе си.

Кунео наистина е един волейболен град. Тук абсолютно всички гледат какво се случва с волейбола, откакто е създаден клубът. Има големи традиции. Всички, които те срещат по улиците, започват да те питат: „Как вървите? Какво мислите за мача утре?“. Всички разбират от волейбол. Всички са позитивно настроени. Дори, когато не вървят нещата, те стоят до теб и те подкрепят до края и не те оставят, както се случи срещу Модена. Това е някакво странно чувство. Определено се играе под напрежение по простата причина, че всички очакват да направиш нещо голямо. Тук излизаш с една мисъл, че 100% трябва да биеш. Когато нещата не се получават, търсиш някакъв изход, за да победиш. Никога не трябва да се предаваш.

Италия наистина ме промени много. От гледна точка на професионализъм и от гледна точка просто като човек. Откакто дойдох тук гледам само на работата си, да израствам като волейболист, да не правя глупости. Тук е меката на волейбола. Знам, че имам много какво да науча и се старая да го направя. Започнал съм да играя волейбол и като съм се хванал на хорото, трябва да го изиграя. Много е дълъг пътя до това да тренирам и играя с такива волейболисти като Гърбич, Мастранджело, Вийсманс и Нгапет. Всеки ден си на тренировка. Не е лесно, но знаеш за какво отиваш. Надяваш се един ден това да ти се отплати и съм много щастлив, че при мен стана.

Собственост съм на Тренто, имам договор за още 3 години. Там се чувствам много добре и бих играл отново там, но сега гледам как се представям в Кунео. За мен е най-важно да играя добре тази година. Не мисля какво ще се случи догодина.

Не мисля, че един човек е лидер, лидер е целият отбор, защото когато един отбор не играе като отбор, просто няма как нещата да се получат. Всички сме в кюпа, трябва всички да играем, да се раздаваме. От един човек не зависи нищо, все пак сме шест играчи на игрището. Бих се радвал да помагам, затова съм и в отбора.

В Италия всички са много доволни от българите. Никой не е казал една лоша дума. Виктор Йосифов и Слави Гоцев се чувстват добре в отборите си. Това е един плюс за националния тим. В Кунео се чувствам добре. Радвам се, че треньорът разчита на мен. Гледам да не го нервирам, защото и аз съм малко дървена глава, но не съм такъв какъвто бях в България. Все пак, си на чуждо място и винаги трябва да се съобразяваш с нещата, които се случват тук.

Феновете в България трябва да бъдат доволни, че сме тук и играем на едно много високо ниво. Тук се израства много. Да сме живи и здрави и да сме без контузии, защото мисля, че догодина можем да постигнем много с националния отбор“, сподели Цецо Соколов.