Коледни ароматни хлебчета – стъпка по стъпка в снимки

95
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

  Традиционно на Бъдни вечер се меси хляб или питка, но по-често това е работа на най-възрастния член на фамилията от женски пол. Ако обичате и вие обичате да месите хляб или имате желание тази година да се научите да го правите, то може да заложите на един красив и забавен вариант, който гарантирано ще освежи трапезата ви и ще изненада гостите ви.

Разбира се, ако не можете да месите тесто или нямате време за това, можете просто идете до магазина и да си купите тесто за пица, което също ще ви свърши работа за тези хлебчета. Това е мързеливият начин, а по-долу можете да видите и трудоемкият.

Необходими продукти: 3 чаши (400 грама) брашно; 1/2 чаена лъжичка готварска сол; 3/4 чаена лъжичка захар; 1/4 чаена лъжичка мая (може и суха мая); 1 1/2 чаши (350 грама) хладка вода; брашно за поръсване; по 20 броя от следните продукти – цели скилидки чесън, цели маслини, разрязани наполовина чери домати; 1/4 чаша зехтин екстра върджин; 3/4 чаена лъжичка едра морска сол.

Начин на приготовление: Първо започнете с приготовлението на тестото от вечерта преди празника (най-малко 10 часа преди да решите да печете хлебчетата).За тестото ще трябва да смесите в голяма купа брашното, солта, захарта, маята и водата. Купата трябва да е голяма защото тестото ще удвои размера си.

Покрийте купата с тестото с готварско фолио (може и с кърпа) и го оставете на стайна температура за 10-18 часа да втаса. Ако го сложите на топло може да е готово по-бързо. Можете да сложите купата на топло място, защото ако в дома ви е хладно на тестото може да му трябват 24 часа.

След като тестото втаса, извадете го от купата и го сложете върху набрашнена повърхност. Намокрете ръцете си и месете тестото в продължение на няколко минути, докато го оформите в плоска топка. Мокренето на ръцете ги предпазва от това тестото да полепва по тях. Тестото трябва да е меко и разтегливо.

След това разделете топката тесто на четири равни части. След, което от всяка част оформете по една дълга, тънка багета задигната в двата края по дължина. Хлебчетата трябва да са с дължината на тавата и ги реде те с два сантиметра разстояние между тях, за да не залепнат.

Поставете всяко хлебче в тава, намазана с олио. След това започнете да украсявате с „екстрите“ отгоре – чери доматите, маслините и скилидките чесън по около пет парчета на хляб. Когато сте готови си вземете малка четка за тесто и с нея намажете всяко хлебче със зехтин.

Поръсете багетите обилно с морската (може и с хималайска) едра сол като на хляба с маслините (които сигурно са солени) можете да сложите и по-малко сол.
Печете хляба 15-25 минути на предварително на 220 градуса.

Консумирайте го бързо (около пет минути след като го извадите от фурната). Ако няма да го яде веднага, може да го сложите обратно във фурната за няколко минути преди сервиране, за да изглежда току-що изпечен, а и за да не се втвърди.