10 от най-добрите филми на Брад Пит

11
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

На 18-ти декември големият американски актьор Брад Пит навършва 49 години. Той е роден в град Шауни, Оклахома, с името Уилям Брадли Пит. По-късно, заради работата на баща му, семейството се премества в Спрингфийлд, Мисури, където той израства. След гимназията Брад се записва в университета в Мисури, където учи журналистика и реклама. По това време открива в себе си голямо влечение към актьорството. Още преди да се дипломира неочаквано събира багажа си и с 325 долара в джоба заминава за Калифорния. За да не разочарова родителите си им казва, че отива да учи в художествен колеж в Пасадина.

В Лос Анджелис му провървява и той успява бързо да си намери работа. Първо забавлява посетителите в ресторант, облечен като петел, след това разнася печени пилета, снима се в рекламен клип на джинсите „Levi’s“. Минава година преди да получи първата си роля – играе приятеля на дъщерята на Присила Пресли в телевизионния сериал „Далас“. Следва период, в който се снима в епизодични роли в телевизията. Сам осъзнава, че не му достига майсторство и се записва на курс в актьорско студио. Първата му роля в киното е във филма „Cutting class“ през 1989 г., но там остава незабелязан. Дългоочакваната добра роля, която му дава шанс за развитие, получава през 1991 г., когато се снима в лентата на Ридли Скот „Телма и Луиз“.

През юли 2000 г. Брад Пит се жени за звездата от сериала „Приятели“ Дженифър Анистън. През 2005 г. се развеждат, а новата жена до него е Анджелина Джоли. От тогава те са заедно и се радват на шесте си деца – три собствени и три осиновени. Днес популярността на актьора е толкова голяма, че само името му на афиша може да донесе успех на който и да е филм. Ние пък ви предлагаме една компилация от най-запомнящите се кино творби с негово участие. Ето 10 от най-добрите филми на Брад Пит.

1. „Легенди за страстта“
Лентата на Едуард Зуик излиза през 1994 г. Брад Пит си партнира с Антъни Хопкинс, а операторът на филма получава Оскар. След излизането му списание „People“ дава на Брад титлата „най-сексапилният жив на Земята“.

2. „Дванайсет маймуни“
Футуристичният апокалиптичен филм на Тери Гилиам излиза през 1995 г. За играта си в него Брад Пит получава „Златен глобус“ и номинация за „Оскар“ за поддържаща роля.

3. „Седем години в Тибет“
Филмът е на френския режисьор Жан-Жак Ано и е основан на мемоарите на австрийски алпинист, член на нацистката партия, духовно преобразен след общуването си с будистките монаси.

4. „Боен клуб“
Филмът е на режисьора Дейвид Финчър и е по мотиви от едноименния роман на Чък Паланюк. В него актьорът си партнира с Едуард Нортън. В идеята на филма е залегнал будисткият постулат: „Само губейки всичко, можем да постигнем истинска свобода“. Лентата предизвиква един от най-големите обществени резонанси в света на киното през 90-те години.

5. „Гепи“
Британска гангстерска комедия, чийто режисьор и сценарист е Гай Ричи. Излиза през 2000 г., а Брад си партнира с Бенисио дел Торо, Вини Джоунс и Джейсън Стейтъм. Филмът е известен и с нестандартното заснемане и нетипичен монтаж, както и изненадващи и иронични обрати на съдбата.

6. „Бандата на Оушън – 1, 2 и 3″
И трите части на филма са супер забавни, а в тях участват плеяда от звезди – Джордж Клуни, Мат Деймън, Анди Гарсия, Джулия Робъртс, Катрин Зита-Джоунс, Ал Пачино. Първият излиза през 2001 г.,  а оригиналното му заглавие е „Ocean’s Eleven“. Вторият – „Ocean’s Twelve“ е от 2004 г. Третият – „Ocean’s Thirteen“, излиза през 2007 г. Режисьор на филмовата поредица е Стивън Содърбърг.

7. „Мистър и мисис Смит“

Това е филмът, на чиято снимачна площадка се срещат и се влюбват Брад Пит и Анджелина Джоли. Екшън-комедията се появява през 2005 г., а режисьор е Дъг Лайман.

8. „Вавилон“

Кино-лентата се появява през 2006 г., а в България през 2007 г. Тук Брад Пит си партнира с хубавата Кейт Бланшет. Режисьорът – Алехандро Гонсалес Иняриту, получава приза най-добър режисьор на кино фестивала в Кан.

9. „Странният случай с Бенджамин Бътън“
Излиза през 2008 г. и е от части базиран на едноименния разказ на Франсис Скот Фицджералд. Тук Брад Пит отново си партнира с Кейт Бланшет, а режисьор на продукцията е Дейвид Финчър. Филмът печели 7 награди и 18 номинации от различни американски академии и сдружения на критици.

10. „Гадни копилета“
Снимките на военния филм започват през 2008 г. и се осъществяват в няколко държави от „Стара Европа“, под режисурата на Куентин Тарантино. Лентата дебютира през 2009 г. на 62-рия Международен филмов фестивал в Кан. Историята проследява действията на партизанска група от американски евреи, както и опит за убийство на висшето ръководство на Нацистка Германия.

Коментари

коментар(а)

Подобни: Брад Пит, кино