Бум в търсенето на яйца от „свободни“ кокошки

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Тази година от ЕС забраниха отглеждането на кокошки в конвенционални клетки. Техните яйца се използват основно в преработени храни и не се описват на етикетите.

 

След проучване, проведено от организацията „Четири лапи“ през 2011 г., е установено, че повечето европейски граждани искат яйцата, които се използват в преработените храни, да се отбелязват на етикетите. Така те ще могат да избират продукти, съдържащи яйца от свободни кокошки.

 

„Неотбелязването на „скритите“ яйца създава объркване сред потребителите и причинява страдание на животните, които се мъчат в тесни клетки. Хранителните компании трябва да се вслушат в желанието на милионите си потребители и да започнат да етикетират храните си“, каза Габриел Паун.

 

Световния хранителен производител Kraft Foods осъзнава, че трябва да подобри живота на животните, от които се правят продуктите им. За това легендарният швейцарски шоколад „Тоблерон“ще бъде произвеждан само с яйца от свободно отглеждани кокошки, пише БГНЕС.

„Липсата на правоприлагане и непълното етикетиране прави преработените храни своеобразно „сметище“ за яйцата от кокошки в клетки. Европейската комисия би могла да постигне по-добри резултати, като разшири съществуващата система за етикетиране и за яйцата, съдържащи се в преработени храни“, казва Габриел Паун, ръководител кампании в „Четири лапи“.

 

За жалост, в девет страни-членки на ЕС, все още се държат милиони кокошки при незаконни условия.