Видове конни надбягвания

1
Добави коментар
yasoo
yasoo

Конните надбягвания са вид конен спорт с дълга история. Археологически сведения показват, че конни надбягвания е имало още в древен Вавилон, Сирия и Египет. Надбягвания с колесници е имало още в древните олимпийски игри през 648 г.пр.Х., а по време на Римската империя са били в своя възход.
В зависимост от географското положение и страната, в която се провеждат конните състезания, те се разделят на много различни видове. Трите основни вида конни надбягвания са: flat racing, steeplechasing  и harness racing. Основна част от конните надбягвания са и залозите, които правят този спорт един най-значимите в хазарта. Само за 2008 година конните надбягвания са генерирали приходи на стойност 115 милиарда щатски долара.

Гладките бягания (flat racing) са най-популярният вид Thoroughbred надбягвания. Състезанието се базира на скорост и издръжливост на конете и се провежда на хиподрум с овална форма без препятствия и предварително определено разстояние. Дистанцията варира от 1000 до повече от 3000 метра. Гладките бягания се провеждат на естествена тревна повърхност или всесезонна синтетична повърхност.

 

 

Стипъл-чейз (Steeplechasing) т.е. надбягване с препятствия е бягане на разстояние от 3200 метра или повече с неподвижни препятствия, което е възникнало през 18 век в Ирландия. Тази форма на конни надбягвания основно се провежда в Ирландия, Обединеното кралство, САЩ, Канада, Австралия и Франция. Името Steeplechasing произхожда от първите такива състезания, в които основна роля са играли черковните камбанарии, прескачането на огради, канавки и други препятствия. Във Великобритания и Ирландия официалното име днес на този спорт е National Hunt racing.

Надбягване с двуколки (Harness racing) е вид конно надбягване, в което конете се надбягват в специфичен ход – раван или тръс и обичайно теглят двуколка. Повечето надбягвания започват зад моторизирана стартова порта. Конете се подреждат зад бавнодвижеща се подвижна стартова решетка, закачена на моторно превозно средство, което ги отвежда до стартовата линия. Водачите използват леки камшици, с които подават сигнали на коня чрез допир или шум. Има строги правила за използването на камшиците като в някои страни като Норвегия дори са забранени.

Други видове конни набдягвания са:
Group Race – най-високият клас гладки бягания.
Listed Race – висок клас бягане, една степен под груповите или грейд бягания, а на победителя и на първите три класирани коня се дава блек тайп (Black Type) статут, който увеличава развъдната им стойност.
Conditions Stakes – надбягвания за коне под клас А.
Classified Stakes – за коне с максимален рейтинг с повече от 3 участия или 2 участия и едно спечелено състезание.
Handicap – състезание, в което официалният хендикепър определя тегло, което трябва да бъде носено от коня в зависимост от предишни негови резултати.
Nursery – хендикап само да 2-годишни коне.
Maiden – надбягване за коне, които не са печелили състезание.
Flat Novice Races – надбягване за 2 и 3-годишни коне, които нямат повече от две спечелени състезания.
Sprint – надбягване с дължина по-малка от 1600 метра и други.

Петте най-престижни и популярни гладки бягания се наричат Classic Races и включват Дерби и Сент Лежер за три годишни жребци и кобили, Окс и 1000 Гвинеи за (три годишни кобили) и 2000 Гвинеи (за три годишни жребци).

За всеки вид конни надбягвания се използват определени породи коне. За гладките бягания се предпочитат породите – Thoroughbred (Английски чистокръвен кон), Quarter (Куортър хорс), Arabian horse (Чистокръвен арабски кон), Paint Horse(Пейнт хорс) и Apaloosa (Апалуза). За надбягванията с препятствия се използват Thoroughbred и AQPS. В Harness racing преобладават породите Standardbred в Австралия, Нова Зеландия и Северна Америка, но някои други породи като Russian Trotter и Finnhorse се използват в Европа.

Материалът е подготвен специално за сайта “В света на конете” от: И. Иванов