Археолози откриха „извънземен“ череп

3
Добави коментар
yApple

Хилядолетен череп на „извънземно“ – силно удължен и сплескан като на съществото от филма на Ридли Скот „Пришълецът“, откриха археолози по време на разкопки в мексиканско село, съобщи „Дейли мейл“. Любителите на сензации обаче ще бъдат разочаровани, тъй като Националният институт по археология и история на Мексико обяви на сайта си, че това е човешки череп, който е изкуствено деформиран.

На около 300 метра от жилищните сгради в Онавас са били намерени 25 човешки скелета, като черепите на 13 от тях носят следите на въпросната деформация, а при 5 зъбите са били обработени по особен начин. Такава културна практика е била свойствена за предколумбовата цивилизация на Южна и Централна Америка – при инките и маите. Подобни свидетелства обаче досега са били откривани доста по на юг. Находката говори, че тези древни практики са били по-широко разпространени, отколкото досега се е смятало, твърдят учените.   

Деформирането на черепа в индо-американските култури се е използвало за различаване на представителите на отделните социални групи или за ритуални цели, обяснява ръководителят на археологическия екип Кристина Гарсия Морено.

Главите на бебетата били притискани със специални дървени менгемета или завързвали детето в лежащо положение „под преса“, за да не може черепът да се окръгли. Методът бил толкова опасен, че често хората с деформирани черепи умирали в млада възраст, отбелязва „Дейли мейл“.

Зъбното „осакатяване“ според Морено се свързва с ритуал за навлизане в юношеството. Това се потвърждава от факта, че и петте черепа с подобни намеси са принадлежали на младежи над 12-годишна възраст.

По някои от скелетите е имало украшения – гривни, обици и колиета от раковини от Калифорнийския залив, но само един от 25-те скелета е на жена. 17 са на деца и юноши на възраст от 5 месеца до 16 години, а само 8 са принадлежали на възрастни. Това потвърждава, че практиката с деформиране на черепите е била пагубна. Иначе в загадъчните човешки останки не са били установени никакви следи от смъртоносни болести.

Мексико