Мъжкият тренчкот

1
Добави коментар

Тренчкотът е вечна класика, която може да добави щипка елегантност на всяко мъжко облекло. Името на тази дреха идва от английската дума “trenchcoat”, която пък се състои от “coat” (палто) и “trench” (окоп). През Първата световна война тя е осигурявала едновременно защита и подвижност на мъжете, воюващи в прословутите окопи.
Днес тренчкотът е навсякъде – от улицата на големия град до корпоративния офис и е по-скоро символ на определен стил. Марката “Burberry”, която е пионер в производството на тази класическа дреха, пуска на пазара първия тренчкот от габардинова вълна – материя, устойчива на суровото време през зимата. Тогава моделите били едноредни и двуредни, във войнишки стил, с цял или половин колан или изобщо без колан – според случая и повода. Днес обаче се предпочитат памучни материи, защото са по-леки и удобни.
Някои от главните характеристики на тренчкота, запазили се и до днес, са реглановия ръкав и пагоните. Най-търсените цветове са бежовото и тъмно кафявото, които изглеждат най-добре с официални дрехи. Черното и тъмносиньото са доста модерни, а ако искате да се забелязвате на улицата, се насочете към ярък цвят, съчетан с дрехи в контрастен цвят. Подходяща комбинация за цветния тренчкот е например сини дънки плюс тениска или поло блуза.
Абсолютно неподходящо е да носите тренчкот с риза с копчета.
В някои винтидж модели все още ще видите заоблена D-катарама. Ако искате да изглеждате действително елегантно, закопчейте тренчкота от горе до долу, затегнете леко колана, за да се оформи добре фигурата ви и сложете шал, за да завършите визията си.