Научи детето да харчи парички | TemaDaily.bg – Темите на деня

3
Добави коментар
temadaily
temadaily

Научи детето да харчи парички
И го спаси от негативните последиците на потребителското общество

21 Декември 2012 11:30
0

принтирай

|

текст

Учат ни колко е хубаво да бъдем консуматори, но ако прекалим, можем да я докараме до просешката тояга. В този смисъл е много важно какъв пример даваме на децата си. Понякога думата „искам“ може да отекне като кижал в сърцето, тъй като нямате финансовата възможност да задоволите каприза на отрочето.

Но не бързайте да се безпокоите, защото в Щатите също са го закъсали. От прекалена лакомия дългът на американските консуматори е достигнал почти 800 млрд. долара само от кредитни карти, а общият потребителски дълг е 2,43 трилиона долара! На домакинство неизплатените заеми от кредитни карти средно е 15 800 долара, което означава, че културата на кредита е дълбоко вклинена в най-ниската обществена единица в страната на неограничените възможности. 

Тези статистики най-накрая стреснаха американското правителство, което пусна образователен сайт за това как децата трябва да се отнасят с парите си. Най-важната поука е да внимават какво правят с кредитните си карти, защото могат да го закъсат сериозно. Посланието: колкото по-рано се научим как правилно да харчим пари, толкова по-малко дългове ще имаме. То важи и за България, разбира се с тази разлика, че родните малчугани не боравят толкова свободно с кредитни карти, колкото американските им връстници. Децата у нас си имат други проблеми, но в случая са важни универсалните примери, показани на инфографиката.

 

Кирил Беспалов

Тагове: деца пари консуматори потребителско общество инфографика искам