В залеза на хормоните

0
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

КАКВО СЕ СЛУЧВА В ТЯЛОТО?

Климактериумът е състояние на хормонален недостиг – главно на естроген и прогестерон. Тези хормони регулират различни функции в тялото като костна плътност, температура на кожата, влажност на влагалище­то.

КОГА?

Периодът на климактериум е индивидуален за всяка жена. Най-често се проявява между 45- и 55-годишна възраст. Това е свързано с наследствени особености, начин на живот и фактори като операции, лъчелечение. Само при 20-25% от жените климактериумът протича безсимптомно, докато при останалите са налице различни по вид и тежест симптоми.

КАК ДА ПРОВЕРИТЕ ХОРМОНАЛНИЯ БАЛАНС?

С кръвен тест. В него вижте нивата на: 1) ФСХ (хормона, стимулиращ фоликулите) – високите му нива в комбинация с нередовен цикъл са индикатор, че сте навлезли в пременопуаза; 2) ТСХ (тиродо-стимулиращ хормон); 3) нивата на естрадиола – нормалното ниво е 200, но при някои жени в менопауза са отчитани нива от едва 7.

КОГА СЕ ПРЕДПИСВА ХЗТ?

След снемане на подробна анамнеза и извършване на: пълен гинекологичен преглед и ултразвуко­во изследване, измерване на кръвното налягане, мамологична консултация, измерване на костната плътност, пълни кръвни изследвания, както и хормонални изследвания. Хормоно-заместителната терапия се назначава при установяване на климактерични симптоми, урогенитална атрофия, профилактика и лечение на остеопороза. Терапията е от особена полза при жени с преждевременна (под 40 години) или ранна (под 45 години) менопауза. При пациентки, претърпели тежки гинекологични операции за доброкачествени заболява­ния, се прилага ХЗТ само с естрогени – могат да са и под форма­та на пластири и гелове.

Фази на климактериума

1. ПРЕМЕНОПАУЗА – фаза на понижаваща се активност на яйчниците. Продължителността е между 4 и 6, а понякога и до 10 година

2.  МЕНОПАУЗА – Времето от последното маточно кръвотечение, след което в продължение на една година не настъпва менструация. Средната възраст на настъпване в половината от случаите е 50-51 години.

3. ПОСТМЕНОПАУЗА – период, през който следва постепенно или почти пълно преустановяване на функцията на яйчниците. Продължителността е между 6 и 8 години.

При ПРЕМЕНОПАУЗАТА най-честите смущения са свързани с:

нередовна овулация или липса на овулация;
внезапно увеличаване на емоционални, психически и физически смущения;
маточни кръвотечения.

При ПОСТМЕНОПАУЗАТА са по-ясно изразени смущенията, които се дължат на естрогенния недостиг. Появява се т. нар. постменструаленсиндром със следните проявления:

топли вълни, изпотяване, главоболие, световъртеж и безсъние – засягат до 80% от жените. Симптомите продъл­жават повече от година, а при 25% от дамите дори 5 или повече години.

невро-психически симптоми – депре­сия, раздразнителност, немотивирано безпокойство, отслабване на паметта, трудна концентрация. Честотата на тези симптоми е по-малка – около 20%, но пък е главната причина за търсене на медицинска помощ

урогенитални проблеми – често уриниране, сухота, болка, вагинит, незадържане на урината, сърбеж и парене.

кожни промени – кожната дебе­лина намалява с около 1% на година в постменопаузата.

остеопороза – при някои жени е със загуба на костната плътност до 2-3 % годишно и може да доведе до тежки фрактури. Най-чести са тези на гръб­начния стълб, а най-тежки – на бедрена­та шийка.

сърдечносъдови заболявания – покач­ва се нивото на „лошия“ LDL холестерол, докато нивото на HDL холестерола спада.

влошен въглехидратен метаболи­зъм – увеличава се рискът от диабет.