Oриентация „АСЕКСУАЛЕН”…Възможно ли е?

2
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Когато вместо на желание за секс се натъкнем на бягство от еротиката, говорим за асексуалност – рядка (но не чак толкова) сексуална ориентация.

ЗА ДА СИ АСЕКСУАЛЕН, ТРЯБВА ДА ТИ ЛИПСВАТ НЕ СИЛИ И ВРЕМЕ, А ЖЕЛАНИЕ ЗА СЕКС

 

Имам нова любима реплика, с която разкарвам досадни­ците, когато се забавлявам с приятелки по баровете. Работи безотказно! Като миналия четвъртък например. Тогава един тип се приближи до мен, докато си поръчвах задъл­жителните съставки за перфектното „Куба либре“, и предложи да ми отвори кенчето с колата, за да… не си разваля маникюра (не предполагах, че мъжете са толкова из­обретателни в свалките!). „Не си прави труда. Аз съм асексуална„, изсипах репли­ката в ухото му, преди да си дам време за преценка дали човекът има някакво поня­тие от асексуалност. Няколко пояснения по-късно обаче вече бях освободена от нежеланото му навъртане.

 

„КАКВА КАЗА, ЧЕ СИ?“

Асексуална. Попаднах на това определение в интернет, дока­то работех върху статия за намаляващото желание за секс при хората в големите градове. Асексуалността обяснява­ше донякъде конкретното явление. Най-общо казано, тер­минът обхваща онези мъже и жени, които не искат, не пра­вят или дори им се гади при мисълта да правят секс. Доскоро на тях се гледаше като на клинични случаи, ненадвишаващи 1% от Заселението на планетата. Днес за асексуалните се говори като за последователи на нова философия, на­бираща все повече привърженици.

 

БЕЗ ИНТИМНОСТИ

Според данни от миналата година 20% от мъжете по света съзнателно избяг­ват интимната близост с който и да е от двата пола. (Между другото, над 5% от тези асексуални мъже са женени!) Всеки десети анкетиран за друго проучване пък признава, че не е имал сексуални контакти поне една го­дина. Учените от университета в Хамбург, провели допит­ването, обясняват изчезващата интимност с медиите, от които еротиката масово прелива. Това води до обратната тенденция, смятат немските изследователи.

 

СЪН ВМЕСТО СЕКС

Сред другите обяснения, изтъкнати от британски специа­листи, са: пренаситеният социален живот, натовареният работен график и грижите за домакинството и децата. Над 50% от участниците в британско допитване твър­дят, че през последния месец са отказвали секс, защото са били твърде изморени поради една от изброените по-горе причини. Те предпочитали да се наспят, вместо тепърва да „действат“. Тъкмо затова нещата в леглото се подобря­вали значително през уикенда, когато анкетираните имали повече време и енергия.

 

ДИСФУНКЦИЯТА КАТО ОРИЕНТАЦИЯ

Ако откривате себе си в тази статистика, не бързайте да се обявявате за асексуални. Вероятно просто сте преуморени, претоварени, прекалено ангажирани и други определения, за­почващи с „пре-„, но не и с „а-„. За да си асексуален, трябва да ти липсват не сили и време, а желание за секс и през седмицата, и през уикенда, изобщо! Защото асексуалността е липса на вся­какъв сексуален инстинкт или пък на романтично привличане, а в някои случаи и на двете. Според едни това е вид сексуална дисфункция, според други става въпрос за сексуална ориента­ция (по същия начин, по който хомосексуализмът е).

 

ВЪПРОС НА ПРЕСТИЖ!

Както и да я определите обаче, асексуалността е факт. С все повече проценти 6 графата си и съответно – в „Информационната мрежа за асексуалност“ (AVEN), чиито основател е американецът Дейвид Джей. Оказва се, че да си част от нея не е задължително срамно. В Англия например съществува клуб за двойки, които не

правят секс, и да членуваш в него е… престижно. Създатели на клуба са из­вестна английска писателка и моден ди­зайнер. Макар да са женени, двамата не са били интимни повече от 10 години. Натъртвам на това всеки път, когато обяснявам асексуалната си ориентация пред поредния нежелан събеседник. И тайничко се надявам той да не е от оне­зи 5%, които биха отвърнали радостно: „Най-сетне… открих сродна душа!“