Обредното животно Бразая гони злите духове на площада в Русе /галерия/

1
Добави коментар
alkinbg

 Обредното животно Бразая пристигна днес по обед на площада в Русе, за да прогони злите духове в навечерието на Рожденство Христово.

То бе посрещнато от зам.-кмета Иван Григоров, в компанията на коледарски групи от селата Николово, Тетово и Средна кула. Всяка година местните групи за автентичен фолклор пресъздават по стара традиция обичая Коледуване, свързан с празнуването на Бъдни вечер.

Сред коледарите имаше както малки деца, така и хора от третата възраст, заредени с настроение въпреки студа. Те преминаха в три лъча през града, за да се съберат заедно на площада, пеейки песни.

Малчуганите приветстваха русенския зам.-кмет, като го подканиха да посрещне ритуалната Бразая. Под звуците на коледарски песни, Бразаята изпълни своя танц за пречистване на къщата и всичките й ъгли. Според обичая в Русенско това е начин да се изгони злото от дома. Бразаята потанцува и пред зам.-кмета Иван Григоров, който я умилостиви с банкнота и й закачи венец от сушени плодове.

Както изисква, жените приготвиха постните ястия и бъдника, а стопанинът прикади трапезата. Той разчупи и питата, в която бе забита запалена свещ. Коледарите изпяха няколко песни, а ритуалният домакин – зам.-кметът, ги дари с баница, вино и подаръци. Той пожела на всички в общината здраве, щастие, весели празници и повече благоденствие. По случай празника с баница бяха почерпени и всички присъстващи.