Баклава с канела

3
Добави коментар
oblache.net
oblache.net

Коледа е след броени дни и е време да приготвим нещо традиционно – баклава! Всеки я приготвя по различен начин, но аз лично я харесвам сочна на много пластове, като между всеки от тях има плънка от орехи, захар и канела.

Тънкостта в приготвянето на хубава баклава е в печенето, което е по-скоро сушене, защото се оставя на ниска температура за повече време във фурната.

Вярвам, че ще ви е изключително лесно да я приготвите съвсем сами!

Продукти:

500гр. фини точени кори

500гр. краве масло

200-250 гр. орехи

530 гр. захар

10 гр. канела (1 пакетче)

675мл. вода

1 щипка лимонтозу

1-2 ванилии на прах

 

Начин на приготвяне:

Най-напред ще приготвим плънката. За целта смелете или начукайте на много ситно всички орехи. Изсипете ги в дълбока купа. Към тях прибавете 80 гр. захар и 10 грама канела (1 пакетче). Разбъркайте добре тази смес.

Разтопете половината масло в купа. В подходяща тава сложете една кора на дъното и я намажете с масло. Може да използвате силиконова домакинска четка за целта. След това сложете втората кора и отново намажете с разтопеното масло. Отгоре посипете с плънката. Да се покрият добре корите. Не пестете сместта.

След това продължавате по същия начин – кора -> масло -> кора -> масло -> плънка, докато корите ви свършат. Последната кора оставете суха.

Разрежете баклавата на малки квадратчета или във формата, която предпочитате. Разтопете останалото масло и внимателно залейте баклавата с него, докато е още вряло.

Сложете баклавата да се пече на 100 градуса до готовност. Ако ви се стори, че фурната е прекалено силна може постепенно да я намалите. Целта е корите да изсъхната, а не да се изпекат нацяло!

След като е готова я оставете за няколко часа. По принцип е добре да престои 12-15 часа, но може и малко по-малко.

Пригответе сиропа, като сложите водата да ври водата с 450 гр. захар, щипка лимонтозу и 1-2 ванилии. Оставете да ври 5минути и отстранете от огъня.

Залейте баклавата с врелия сироп и покрийте тавата с домакинско фолио, за да се задуши.

На следващия ден баклавата е готова за консумация, а вие може да разопаковате коледните подаръци и да се насладите на сладкия ѝ вкус.

Весели празници!