Кубрат и Тервел Пулеви: Вдигнахме летвата много високо

3
Добави коментар
sportal_bg
sportal_bg

Вчера за първи път в 55-годишната история на анкетата за Спортист на годината първите две места заеха братя. Под №1 и №2 в престижната класация се наредиха шампионът в тежка категория в професионалния бокс Кубрат Пулев и по-малкият му брат Тервел Пулев, който спечели бронзов медал на Олимпийските игри в Лондон това лято. Ето какво споделиха двамата братя в специално интервю за Sportal.bg:

– Кубрат, Тервел, това ли беше годината на братя Пулеви? – Кубрат: Определено да – на братята Пулеви, на българския бокс, на Пулеви като фамилия. – Тервел: Да, това е годината на фамилията Пулеви и на бащата Венко Пулев специално.

– Какво е чувството двама братя да са в челото на тази престижна класация? – К: Мисля, че постигнахме всичко това, което се опитвахме през годините. Постигнахме това, за което работихме, но може и още. – Т: За мен чувството е много приятно, защото за първи път двама братя стават №1 и №2, няма какво повече да постигнем в тази класация.

– Имаше ли някакво съперничество между вас – и двамата постигнахте големи успехи през годината, но все пак единият е първи, а другият втори? – К: Не може и двамата да сме първи, не може и двамата да сме втори. Важното е, че сме първи и втори, дори и не сме мечтали за това. – Т: Не можехме да се гледаме (смее се). Понеже аз съм втори, искам да кажа, че искрено се радвам за него. Настина е вярно това, което казва той, че не сме и мечтали за това. 

– Тервеле, стои ли пред теб на дневен ред професионалният бокс? – Не го мисля.

– А участие на следващата Олимпиада в Рио? – Много е далеч във времето, стъпка по стъпка, турнир по турнир, голямо първенство и така напред.

– Очаквахте ли тази еуфория около вас? Раздадохте много автографи, позирахте за много снимки, явно хората много ви обичат. – К: Първи и втори сме, нормално е да има такава атмосфера. Мисля, че хората заслужено ни се радват, защото това е един голям успех.

– Кубрат, по време на церемонията на стената зад теб се появи надпис с твои думи, че през тази година си се наредил до най-големите, а догодина ще станеш легенда. Какво означават тези думи? – Дано Бог да казва тези думи чрез теб и да станат реалност.

– Ще има ли догодина отново дубъл на братя Пулеви? – К: Дано догодина да има дубъл братя Пулеви в световен мащаб. – Т: Вдигнахме много високо летвата с това първо и второ място, но ще се опитаме.

– И двамата сте възпитаници на спортно училище „Генерал Владимир Стойчев“, каква роля изиграха преподавателите при изграждането ви като личности и големи спортисти? – К: Мисля, че на всеки един от нас е мечта да може да се върне отново там, защото бяха едни прекрасни години. – Т: От чисто спортна страна ни дадоха основа и успяхме да се изградим като състезатели, а и ни дадоха добра подготовка в академичната част.

Снимки: Марин Маринов/Sportal.bg

ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ НАГРАЖДАВАНЕТО ЗА СПОРТИСТ НА ГОДИНАТА