В кой Витлеем е роден Христос? | TemaDaily.bg – Темите на деня

1
Добави коментар
temadaily
temadaily

В кой Витлеем е роден Христос?
Раждането на Христос се празнува не в „истинския Витлеем“, според израелски археолози

24 Декември 2012 13:49
1

принтирай

|

текст

Десетки хиляди души се стичат към Витлеем в Западния бряг, за да посрещнат Коледа в люлката на християнството. Но малцина от тях знаят, че това може да се окаже погрешният Витлеем. Редица археолози отдавна смятат, че Дева Мария родила Спасителя във Витлеем в Галилея – малко селце, разположено на склона на хълм, недалеч от северен Израел. Израелският археолог Авирам Ошри обаче не е сред тях.

„Мисля, че истинското място на Христовото Рождество не е популярното край Йерусалим“, посочи Авирам Ошри – израелски археолог, извършвал разкопки край селцето в продължение на десет години. Разполагам със солидни доказателства, че рожденото място на Иисус е във Витлеем в Галилея.

Селцето „било населявано от евреи по времето на Христос. Докато за другия Витлеем – няма никакви доказателства да е бил населено място до I век сл. Хр.“, обясни експертът пред „Таймс“.

Християнската общност във Витлеем в Галилея процъфтявала до персийското нашествие през 640 г., когато селото било унищожено. Част от първите находки на г-н Ошри показали, че стоманените съдове, предназначени за юдейските ритуали за пречистване, датирали от около 100 години преди и след живота на Иисус.
„Беше ясно, че е имало еврейска общност на по-малко от 8 км. от Назарет. Не звучи ли по-смислено бременната Мария да е яздила магаре осем км. до този Витлеем, вместо 160 км. до другия?“
По хълмовете край Витлеем в Галилея пастири и днес пасат козите и овцете си. Древните маслинови дръвчета продължават да растат в терасовидни долини.

За съжаление, споделя с разочарование Ошри, съвременното строителство в селото навярно е разрушило археологическите доказателства. През 1965 г., по време на строителство на път, в населеното място била открита древна църква. Част от обекта обаче вече била разрушена.

„В църквата открихме красива мозайка, която днес е изложена в летището „Бен Гурион“. Сградата бе много голяма и построена над пещера. Имаше структура, подобна на тази на църквата „Рождество Христово“, уточни археологът.
„В историческите текстове на места се споменава за стена, заобикаляща Витлеем. Разбира се, подобна древна стена край гр. Витлеем никога не е била откривана. Но тук, на това място, определено има такава“.

Съмнения за рожденото място на Христос има от няколко века, дори и в Новия завет. Част от учените аргументират твърденията си с Евангелието на Йоан. В пасаж от него е записано, че е поставена под въпрос законността Му, тъй като идва от Галилея, а не от Юдея.

Историкът Робърт У. Хамилтън през 30-те години на миналия век също отбелязва в книгата си „Църквата Рождество Христово“, че липсват твърди доказателства в подкрепа на становището, че Иисус бил роден във Витлеем в Юдея. Интересът към археологическите открития и разкопки на г-н Ошри обаче е минимален. Израелските власти спрели разкопките му още през 2006 поради липса на средства.

„Дори и да имахме убедителни доказателства в полза на този нов Витлеем, не мисля, че това щеше да има значение за хората. Християнството се уповава на Стария завет, а в него Месията идва от къщата на Давид и от Витлеем край Йерусалим. Така че според мен схващанията ще останат същите. Традицията ще се запази такава, каквато е в момента, докато археологията и доказателствата сочат, че това не е истинското рождено място на Иисус“, завърши Ошри.

 

източник: БГНЕС

Temadaily/Владимир Савов

Тагове: Витлеем Исус Христос