Храна за всяка жена

19
Добави коментар
did90
did90

Има видови храни, които са особено полезни за нас жените. Трудно е да повярвате, но някои храни са много по- необходими за нас отколкото за мъжете. Кои храни може да наречем „женски храни“ и защо е добре да ги консумираме?

 

Деликатните части на жените са  половата система, нервната система, опорнодвигателната система, метаболизмът и гърдите. Жените имат значително по-често здравословни проблеми в тези области от мъжете. Освен това ние трябва да ядем по-малко мазнини и въглехидрати, за да поддържаме стройна фигурата си.

Селекцията е специално направена от храни, които се грижат едновременно за здравето ни и имат благоприятно въздействие върху външния ни вид. Броколи Броколите са една от най-полезните „женски храни“. Освен че имат превъзходен вкус и се приготвят лесно, те са източник на безценни вещества като витамини С, В5, В9, про-витамин А, желязо, фосфор, калий и магнезий. Броколите са полезни за половата система на жената, както и за укрепване на опорнодвигателната система. Предпазват от рак и остеопороза. Грах Грахът е един сравнително подценяван зеленчук. Много хора го асоциират със стомашни проблеми, а всъщност, когато е приготвен правилно, грахът може да има само полезно действие върху целия организъм. В граха е концентрирано съдържанието на витамини от групата B, което го прави особено полезен за нервната система. Съдържащият се калий е полезен за поддържане на кръвното налягане. Грахът е и наситен с голямо количество антиоксиданти, което го нарежда и в групата на „подмладяващите“ храни. Риба Няма как да я пропуснем от тази селекция. Съдържанието на богато количество витамини В1, В2, В12, А, Д, Е, калий, фосфор и така полезните за организма омега-3 мастни киселини. Комбинацията от всички тези полезни съставки плюс диетичните качества на рибата я правят безценна храна за всяка жена. Полезна е за сърцето, нервната и опорно-двигателната система. Засилената консумация на риба може сериозно да намали симптомите на ПМС за всяка жена. Зеле Зелето е богато на фолиева киселина (витамин B9), което го прави особено ценна храна за жените. Бременните имат  двойна нужда от фолиева киселина, защото тя участва в изграждането на плацентата и костния мозък. Освен това редовната консумация на зеле подобрява обмяната на веществата в организма. Тиква Тиквата съдържа витамини C, B, А, D, E, калий, калций,пектин,  фосфор, желязо, магнезий   и дори витамин T, който помага за отслабване и предотвратява трупането на мазнини. Действа добре на отделителната система и ценен лек срещу стреса.

Портокали

Всички цитрусови плодове имат своето незаменимо действие върху човешкия организъм. Портокалът е особено ценен заради богатото съдържание на витамин С и селен. Отвара от кора на портокал помага при обилна менструация и гинекологични проблеми. Тя се приготвя от настърганата кора на плода, която престоява 30 минути във вряла вода. Освен това портокалът е мощен антиоксидант и се бори срещу стареенето. Орехи Орехите са богати на В1, В6, В9 (фолиева киселина), витамин Е и фибри. Те са едни от най-полезните ядки . Спомагат за поддържане на добър метаболизъм и са страхотни за стимулиране на мозъка. Редовната консумация на орехи предпазва от рак на гърдата. Съдържат голямо количество ненаситени мастни кисели. Ленено семе Лененото семе съдържа около 30% белтъчини, около 15% въглехидрати, богато е на витамин Е и витамин А. То е една от „разкрасителните“ храни. Благодарение на слузното вещество, което съдържа, лененото семе влияе невероятно на отделителната система и се използва при констипация.

Всички тези храни са полезни и за вашите половинки, така че не се колебайте да ги включвате в седмичното си меню.

4.03.2008/Деси Великова