Apache, MySQL и PHP на Windows машина с WAMP

10
Добави коментар

Ако желаете да разработвате Web страници с PHP или с CMS (Система за управление на съдържанието) като WordPress или Joolma на вашия Windows компютър е нужно да създадете подходяща среда. Системите за упражление на съдържанието изискват сървър с инсталиран PHP и MySQL. Инсталирането на горните две ръчно е досадно и е загуба на време.. Това което ще направим е да изтеглим един инсталатор за всичко това, който ще направи за вас локален сървър на вашата система и ще ви даде един елегантен контролен панел.

Отидете на страницата на WAMP и изтеглете последната версия на WAMPSERVER (акроним от Windows Apache MySQL PHP Server). Инсталацията е повече от елементарна, просто трябва да натискате Next и да изберете къде да го инсталирате. Когато инсталацията приключи трябва да имате папка WAMP там където сте избрали да се инсталира, по подразбиране „C:“. Освен това трябва да имате икона близо до часовника, която ви дава достъп до контролния панел на WAMP. Може да я използвате за различни неща включително за включване/изключване на услуги на Apache и PHP и рестартиране на сървъра.

Ако нямате такава икона стартирайте WAMP от старт меню, може да си сложите икона на WAMP в Startup ако искате да се стартира при зареждане на Windows.

WAMP има възможност да работи само като сървър на локалната машина localhost при което сайтовете които правите се отварят само на нея или от всички, които имат мрежов достъп до компютъра на който е инсталиран за тази цел трябва да отворите Port 80 на вашия Firewall. Превключвайте режимите като щраквате с десния бутон върху иконата на WAMP в notification зоната до часовника и избирате Put Online (сървър за всички с мрежов достъп) или Put Offline (замо за локалната машина).

 

Някои основни настройки и как се работи с WAMP сървъра:

Изберете от контролния панел на WAMP опцията phpMyAdmin или напишете в браузъра си „http://localhost/phpmyadmin/“. Можете да промените езика на български като го изберете от списъка:

Снимките които съм слагал са с избран български език. В дъното на екрана ще видите следното предупреждение:

Ако компютъра ви е видим от интернет или член на локална мрежа на която не вярвате много и WAMP сървъра ви е включен би трябвало да смените паролата на MySQL ето как да го направите:

1. От екрана на phpMyAdmin натиснете бутона „привилегии“ най-горе в менюто, би трябвало да видите това:

2. Натиснете човечето с молива и превъртете екрана надоло докато видите това:

Напишете паролата си и натиснете бутона изпълни.

3. Ще видите потвърждение за смяна на паролата ви:

ВАЖНО: Не натискайте нищо в екрана на phpMyAdmin, просто минимизирайте прозореца!

4.  Сега трябва да направите phpMyAdmin да работи с тази парола. Отидете в папката  „wamp\apps\phpmyadmin3.1.1“ отворете файла config.inc.php в notepad. В този конфигурационен файл може да се настрои комуникацията на phpMyAdmin с MySQL по два начина, единия е да въведете паролата си а другия да настроите phpMyAdmin да ви пита за нея всеки път. От гледна точка на сигурността особенно ако си делите компютъра с други хора се препоръчва втория метод. Първия до голяма степен обезсмисля самата смяна на пароата…

Вариант първи въвеждане на паролата, потърсете това:

$cfg[‘Servers’][$i][‘password’] = “;

променете го на:

$cfg[‘Servers’][$i][‘password’] = ‘вашата парола’;

Вариант втори да бъдете питани за паролата всеки път, намерете това:

$cfg[‘Servers’][$i][‘auth_type’] = ‘config’;

променете го така:

$cfg[‘Servers’][$i][‘auth_type’] = ‘cооkie’;

Забежка: При втория метод ако смените паролата на MySQL отново няма да има нужда да се ровите пак във файла config.inc.php! Ако използвате втория метод е добра идея да си запишете паролата някъде, за да я запомните!

Създаване на база данни:

1. Отидете в phpMyAdmin напишете в браузъра си „http://localhost/phpmyadmin/“. Ще видите това:

Напишете името на базата данни, която искате да създадете. Аз съм въвел wordpress в края на статията ще ви покажа колко е лесно да си инсталирате wordpress-а на компютъра за да си разработите блога преди да го метнете в интернет.

Натиснете бутона „Създай“.

2. Вече имате създадена база данни и потребител към нея root с паролата, която въведохте за MySQL. Ако искате да добавите друг потребите натиснете бутона „Привилегии“. Натиснете човечето с молива, вижде следващата снимка:

Превъртете екрана докато видите тази област:

От падащия списък „Потребителско име“ изберете „Използвай текстово поле“ и въведете име за потребителя на базата, направете го на латиница! За хост изберете локален. От падащия списък „Парола“ изберете „Използвай текстовото“ поле и въведете паролата си два пъти. Маркирайте опция която предпочитате от областта „Създаване на нов потребител със същите привилегии и..“ и натиснете бутона Изпълнение.

Вече имате нова база и потребител към нея!

Премахване на ограничението при импортиране на база данни

При стандартните настройки след инсталацията на WAMP има ограничение от 2MB максимален размер при импортиране на база данни, този размер очевидно е много малък и няма да ви е достатъчен. Ето как да промените настройките и да вдигнете летвата на ограничението:

1. Щракнете върху иконата на WAMP сървъра >> PHP >> и цъкнете нa php.ini

2. Потърсете това във файла използвайте Find за по лесно:

upload_max_filesize = 2M

Заменете цифрата 2 със стойността на максималния размер на базата, която искате да можете да импортирате, запомнете промените в php.ini.

Ето как набързо да качите wordpress на компютъра си:

1. От контролния панел на WANP изберете www directory или отидете на „wamp\www“. Зъздайте папка с име по избор, без интервали например wordpress и копирайте там файловете на wordpress.

2. Преименувайте wp-config-sample.php на wp-config.php и след това го отворете в notepad. Намерете това:

/** The name of the database for WordPress */define(‘DB_NAME’, ‘въведете име на базата’);/** MySQL database username */define(‘DB_USER’, ‘въведете потребител’);/** MySQL database password */define(‘DB_PASSWORD’, ‘въведете паролата’);

Запазете промените.

3. Отворете браузъра си и напишете в адрес лентата „http://localhost/wordpress/“ въведете име за блога и е-мейл и натиснете бутона Install.

4. Препишете си паролата, след това може да я смените с нещо по-лесно за помнене.

 

Възможен е конфликт на WAMP и SKYPE, при което след въвеждане на „http://localhosт“ в уеб браузъра не излиза нищо. Ако имате такъв конфликт стартирайте WAMP преди SKYPE и ще си решите проблема!

Моля използвайте формата за коментари ако имате въпроси, забележки или препоръки!