Сайтът на Една Жена: йога за ЛИЦЕ

35
Добави коментар
kochev887
kochev887

след черновата е време за беловата. с приближаването на 30 все по-ясно виждам как се очертава гневната ми бръчка, тази дето се бразди между очите. оплаках се на една приятелка и тя много мъдро ми отговори : ти не си тялото си, не го забравяй, ти си душа, а тялото е твоята дреха. когато дрехата ти се набръчка изпадаш ли в паника. ами не. какво тогава.

беше права. във всичко, което каза. тогава защо притеснението ми не се изпари? мислих, мислих и измислих. защото тялото ми е отражение на душата ми. тази гневна бръчка не е случайна. тя идва, за да ми даде урок, че напоследък май много се гневя на себе си. една от първите ми спасителни мисли бе – е, нали има вече ботокс. но след леко допитване до познавачи в областта се оказа, че ботокса не е решение за една навлизаща в 30 жена. и о, светлина, йога. йога за тялото. йога за духа. йога за ръцете. защо пък да няма йога за лицето. следващата крачка беше лесната. да открия йога упражения за лице. първите снимки, които попаднаха пред погледа ми бяха – същите тези, които и ти виждаш сега. малко са смахнати, нали. но ако работят и е забавно, колко му е да пробваме.

на снимките е йога инструкторката от Ню Йорк Annelise Hagen {Анелиз Хагън}. всичко започнало от нищото, от проблема към идеята. щом мускулите на лицето не са по-различни от тези на бедрата или корема. то какво значи това, че можем по-същия начин да ги стегнем и тонизираме. първо йога курсове за лицето. второ книга посветена на темата The Yoga FАce. щом съм почнала, си казах, да го направя както трябва. купих си книгата (на английски). и се заех да разучавам упражненията.

цялата програма на йога инструкторката Annelise Hagen се състои от йога упражнения за лицето, йога упражнения за тялото + техники за дишане. компилацията поддържа кожата гладка и еластична. според Аnnelise 50% от старането на лицето се дължи на натрупаното напрежение. първите съвети, които споделя са точно такива, как да се отърсим от гнева, беса, яда, напрежението…

спести си бръчките на челото и около очите. използвай пръстите си да разтриеш слепоочията и челото. започни от средата на челото и се спускай към слепоочията. масажирай така 2 минути. от средата към слепочията. това просто движение освобождава стреса и премахва главоболието. виждала съм как баба ми го прилагаше върху себе си, преди много много години.

изглади бръчките, а я най-добре ги предотврати. натисни с двата си показалеца или с палец точката между очите. проследи къде веждите ти се сключват и там е тя. задръж така. ще почувстваш леко затопляне. после потупай със средния пръст над веждите.

сутрин без тъмни кръгове под очите. това не го знаех до сега. токсините са в основата на торбичките под очите. всъщност, невъзможността ни да изхвърлим токсините. най-добрият лек в случая е водата. но понякога и това не е достатъчно. особено ако вече сме се сдобили с ред заболявания. за това да потрием дружно точките от външната страна на ноздрите. най-лесно става с показалец. грабваш двата си показалеца позиционираш ги от двете страни на нозрите в основата и въртеливо масажираш. това помага да изхвърлиш токсините.

освежи кожата, подобри тена си. първо намери тръпчинките на бузите си. за целта една усмивка пред огледалото. положи показалец на тръпчинка, отпусни лицето. и задръж така. и после пак.

според написаното из интернет, в Америка всички са пощуряли на тема йога за лицето. книги, специални предавания, курсове. говорят дори, че е дошъл края на ботокс ерата. и докато тази мода се намести и по нашите места, да се поупражняваме.

The Satchmo (за бузите и устните) : изпълваш двете бузи с въздух, а след това прехвърляш въздуха от буза на буза, докато можеш. повтаряш 3 или 4 пъти.Smiling Fish Face (за бузите и устните) : усмихни се, докато леко стискаш устните си. глътни бузите. повтори 4 или 5 пъти.The Sphinx Smile (за бузите и устните) : усмихни се като повдигаш ъглите на устните нагоре и настрани, но без да движиш очи, чело. погледа остава безизразен, все едно пазиш някаква тайна. отпусни се и го направи няколко пъти. идеята на упражнението е да изглади гънчиците, които се образуват при усмивка и същевременно да изкорени лошите навици, за да не се образуват отново.Baby Bird (за челюстта, врата и рамото) : наклони главата си назад и погледни към тавана. отпусни се. преглътни, докато натискаш върха на езика в небцето. наклони главата леко на ляво и преглътни, а след това наклони главата леко в дясно и преглътни. направи го 3 или 4 пъти във всяка посока.Lion Face (за цялото лице) : вдишвай през носа, стисни ръцете в юмруци, стисни и всички лицеви мускули, все едно си хапнала лимон. и в синхрон едновременно отвори широко уста, изплези език колкото можеш, широко отвори зеници и ръце. повтори 3 пъти.Surprise Me (за челото и очите) : разшири зениците на очите, колкото можеш, както при изненада – но не бръчкай челото. съсредоточи се върху една точка, разположена на линията на хоризонта за около 5 или 10 секунди. повтори 5 пъти.

за днес достатъчно. утре пак.