Най-добрите изобретения на 2012

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Облакът на холандеца Смилде съществува само няколко мига, но ефектът е драматичен и изключително въздействащ

© Time

В края на годината списание Time представи списък с най-добрите изобретения на годината. Без претенции за изчерпателност, с уговорката, че списъкът (както всяка класация) е субективен и остава отворен за други предложения, които да бъдат включени в него, ви представяме „Изобретенията на 2012“. Предложенията, включени в списъка, са представени и със съответната цена, варираща в категории от безплатно до…безценно.

1. Облак на закрито (безценно)

Това не е Photoshop. Холандският артист Берндно Смилде е изобретил начин да се създаде малък, перфектен бял облак в средата на стаята. За това е нужна педантично планиране и подготовка на няколко неща: точно определена температура, влажност и осветление, за да се получи. Веднъж, след като всичко е готово, Смилде оформя облака от въздух чрез машина за мъгла. Той съществува само няколко мига, но ефектът е драматичен и изключително въздействащ. Гледката напомня едновременно сюрреализма на Магрит и класическата красота на старите майстори-художници, като същевременно напомня ефимерността на изкуството и природата.

Инфографика

Комплект за начинаещи „Цивилизация“
Увеличаване

Комплект за начинаещи „Цивилизация“
Преглед на оригинала
Автор: Time

Смаляванеа>

2. Комплект за начинаещи „Цивилизация“ (безплатно) Марчин Якубовски построява трактор за 6 дни. След това казва на останалия свят как да го направи сам: той качва дизайна, нужния бюджет и видео с инструкции онлайн, безплатно. Фермер, технолог и основател на Open Source Ecology, Якубовски определя кои са 50-те най-важни машини, необходими за съвременния живот – от машини за раздробяване на почвата до фурна – и работи, за да направи прототип в евтина „Направи си сам“ версия на всички тях, така че всеки един човек, на всяко едно място да бъде способен да ги направи сам. „Ако можем да свалим бариерите пред земеделието, строителството и производството“, казва той, „можем да отприщим огромни количества човешки потенциал“.

3. Отвертка, която контролираш с насочващи движения на ръката ($40)

Сензорите, които се намират в смартфоните и контролерите на Nintendo Wii са използвани в безжичната Black&Decker отверка 4v MAX Gyro, посочена като първата в света, контролирана от движенията на ръката. Когато се наклони съвсем леко надясно (четвърт инч е достатъчен), отвертката започва да затяга, завивайки по посока на часовниковата стрелка. Ако я наклоните наляво, започва да се движи в обратна посока и да отвинтва – всичко това, благодарение на вграден жироскоп, който улавя движенията на ръката и китката. Те се измерват с малки микропроцесори, превръщащи тези движения в промени в посоката и скоростта на отвертката.

Инфографика

LiquiGlide
Увеличаване

Смаляванеа>

4. LiquiGlide (около 25 цента за бутилка)

Петима студенти и техният професор Крипа Варанаси от Масачузетския технологичен институт са намерили начин да направят повърхност, по която всичко се хлъзга – от кетчупа в бутилката до леда по крилата на самолетите. Натуралният продукт (на растителна база), който те ползват, добавя микроскопично хлъзгаво покритите към почти всеки материл – стъкло, керамика, метал или пластмаса. 5. Домашен тест за HIV ($40)

OraQuick се нуждае само от малко слюнка и 20 минути, за да идентифицира антителата, които сигнализират за HIV инфекция. Това е първият домашен тест за HIV – ползващ същия метод, който ползват здравните професионалисти, но без нуждата да посещаваш кабинета на доктора и да чакаш с дни за резултата. Към OraQuick e включена и 24-часова телефонна линия, с подготвени специалисти и други ресурси ресурси за справяне със ситуацията при положителен резултат.

Инфографика

Дестилатор за вода, работещ със слънчева енергия
Увеличаване

Дестилатор за вода, работещ със слънчева енергия
Преглед на оригинала
Автор: Time

Смаляванеа>

6. Дестилатор за вода, работещ със слънчева енергия „Eliodomestico“ ($50)

Дизайнерът на свободна практика Габриеле Диаманти е създал захранван от слънцето дестилатор за пречистване на вода в крайбрежните райони в Третия свят, които са лишени от прясна питейна вода. Той е наполовина по-евтин и с 67% по-ефикасен вариант от съществуващите модели, а Диаманти се надява местните  производители да възприемат open-source технологията и да я вкарат в масово производство, за да задоволят нуждите от питейна вода на местното население.

Инфографика

Ръкавици, активиращи говор
Увеличаване

Ръкавици, активиращи говор
Преглед на оригинала
Автор: Time

Смаляванеа>

7. Ръкавици, активиращи говор ($75) Четирима украински студенти са създали ръкавици, които позволяват на хора с говорни и слухови увреждания да общуват с онези, които не използват или не разбират езика на глухонемите. Ръкавиците са оборудвани със сензори, които разпознават езика на знаците и го преобразуват в текст, който се визуализира на смартфон. Мобилното устройство превръща текста в звук.

Инфографика

Технологичен домашен любимец TechPet
Увеличаване

Технологичен домашен любимец TechPet
Преглед на оригинала
Автор: Time

Смаляванеа>

8. Технологичен любимец TechPet ($59.99)

Помните ли Тамагочи? Новата играчка на Bandai – компанията, която създаде този класически виртуален домашен любимец, отива още по-далеч. Изтеглете приложението TechPet, поставете своя iPhone в роботизираната кучешка рамка, която изглежда като кученце. Настройте и екрана на телефона си, така че той да се превърне лицето на кученцето. Животинчето може да бъде хранено, а освен това разпознава жестове и гласови команди чрез камерата и микрофона на iPhone.  

Инфографика

Nike Flyknit Racer
Увеличаване

Смаляванеа>

9. Nike Flyknit Racer ($150)

Като изплитат влакното в един-единствен слой, който да пасне идеално около крака ви, вместо да режат, шият и лепят множество материали – инженерите на Nike не само са направили тази маратонка по-лека (само 160 грама), но и са я създали така, че „залепва“ прецизно за крака ви, въпреки липсата на подсилващи шевове. Освен това, технологията е щадяща околната среда и оставя минимално отпадъци на пода в производствения цех.

10. Самонапомпващи се гуми на Goodyear (предполагаема цена – $200 за брой)

В момента, в който налягането в гумите падне, вграден регулаторен механизъм вече знае това и се отваря, за да позволи навлизането на въздух. Докато гумата се върти, частта, където налягането е паднало, изсмуква въздух чрез специална клапа. След като налягането е достигнало оптимална стойност, регулаторният механизъм се затваря и спира да работи. Всичко това се случва, без шофьорът да разбере, че нещо не е било наред.