Почина генералът, ръководил “Пустинна буря”

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

На 78-годишна възраст почина Норман Шварцкопф – американският генерал, който проведе операция „Пустинна буря” през 1991г. и освободи Кувейт от иракския диктатор Саддам Хюсеин. Шварцкопф, наричан още „Буреносния Норман”, служи като командир на Коалиционните сили във Войната в Персийския залив през 1991 г.Американският генерал е починал в Тампа, щата Флорида, където живя до кончината си, след пенсионирането си. Неговото силно присъствие и силен дух по време на първата американска война, излъчвана на живо, го направиха най-признатият и приветстван американски военен командир от времето на Дуайт Айзенхауер и Дъглас Макартър.

Шварцкопф е роден в Трентън Ню Джърси, синът на Рут Алис (родена Бауман) и Хербърт Норман Шварцкопф. Баща му служи в американската армия преди да стане суперинтендант в щатската полиция на Ню Джърси, където работи като главен следовател по случая с отвличането на сина на Чарлс Линдберг, но се връща към кариерата в армията и достига чин генерал-майор.

Връзката му с региона на Персийския залив започва много рано. През 1946 г., когато е на 12, той и останалата част от семейството му се присъединяват към баща му, базиран в Техеран Иран, където баща му ще има главна роля в Операция Аякс, в крайна сметка формирайки тайната полиция на шаха САВАК също така. Той учи в Техеран и Женева и завършва военната академия Вали Фордж.

През 1988 г. Шварцкопф е повишен в чин генерал и е назначен за главнокомандващ на Централното командване на САЩ. Централното командване на САЩ, базирано в авиобазата МакДил в Тампа, Флорида, отговаря по онова време за операции в Африканския рог, Близкия изток и. В своя капацитет като командир Шварцкопф подготвя подробен план за отбрана на петролните полета на Персийския залив срещу хипотетично нашествие от Ирак, между други планове.

Планът за война в Ирак служи като основа за военната игра на USCENTCOM от 1990. В същия месец Ирак нахлува в Кувейт и планът на Шварцкопф има незабавно практическо приложение като основа за Операция Пустинен щит, отбраната на Саудитска Арабия. /БЛИЦ