Новогодишна био баница с късмети

3
Добави коментар
Vitalia
Vitalia

Новогодишната баница с късмети е традиционно ястие на всяка българска трапеза. Златиста, хрупкава и уханна, това е очакваният резултат. Рецептите за приготвяне на баница обикновенно са почти еднакви, но всяка домакиня има своя „тайна“. Ние ще споделим нашата рецепта с изпитан резултат 🙂

 

Ето и необходимите продукти /нищо необичайно/:

– 1 пакет био кори за баница

– 5  био яйца

– 500 гр био краве сирене

– 4 – 5 с.л. био кисело мляко

– био зехтин

– късметчета – най – важната съставка за новогодишната баница 🙂

 

Начин на приготвяне:

Затопляме фурната на 180о. Намасляваме тавичката, в която ще печем баницата. Натрошаваме сиренето, добавяме яйцата и киселото мляко и разбъркваме докато се смесят добре съставките. Отделяме 2 кори, поръсваме леко с мазнината и след това слагаме от плънката. Накрая поставяме и късметчетата. Навиваме на руло 2-те кори, а в тавата навиваме на кравайче. Така продължаваме докато свършат корите.  

След като баницата е навита в тавата, подготвяме смес от 1/3 ч.ч. топла мазнина /олио, зехтин/ и 2/3 ч.ч. газирана вода. Заливаме суровата баница със сместа и оставяме за 10 мин. След това печем в загрятата фурна за около 30 – 40 мин /до получаване на златиста коричка/. След като се изпече баницата, я поръсваме с вода и я покриваме с хавлия за около 20-тина минути.

В нашия дом вече ухае на топла баница. Резултатът видяхте на снимката най-отгоре 🙂

Пожелаваме ви да изтеглите късметите, които най-силно желаете и разбира се да се сбъднат през следващата година 🙂