Спанак с ориз – лазаня

1
Добави коментар
Bonduelle.bulgaria
Bonduelle.bulgaria

Тази рецепта е нетрадиционен вариант на лазанята, но ароматите и съставките се съчетават перфектно! Дори ако сте опитен готвач, мисля че приготвянето на това ястие ще Ви достави удоволствие,  а на семейството Ви ще им хареса да го опитат. Също така е част от вашето здравословно хранене.

Продукти

три-четвърти чаена чаша бял или кафяв ориз (2 чаши сготвен)
10 унции (ок. 300 гр.) замразен нарязан спанак ( „железния“ зеленчук сред зеленчуците 🙂 )
три-четвърти чаена чаша настъргано сирене Пармезан
2 чаени чаши полуизцедено нарязано сирене моцарела
половин чаена чаша обезмаслено овче сирене
2 яйца
1 паунд (ок. 450 гр.) крехко смляно пуешко месо (кайма) или смлян заместител на месо
половин супена лъжица чесън на прах
2 чаши червен сос за спагети

Начин на приготвяне

Предварително загрейте фурната на 375 градуса (F). Намазнете с олио една тава (8 x 11 инча или 9 x 13 инча)
Пригответе ориза според упътването на пакета и го охладете леко във фризер. Размразете спанака в микровълнова печка, след което го изцедете от водата.
В средно голяма купа смесете една четвърт ч. чаша сирене Пармезан, сиренето моцарела и овчето сирене, и я оставете настрани.  В друга купа смесете ориза, яйцата и още една четвърт ч. чаша сирене Пармезан.
В голям незалепващ тиган запържете каймата на средна температура, като я бъркате докато стане на трохи. (Ако използвате заместител на месо, го запържете с 1 супена лъжица маслинено олио). Добавете чесъна на прах, спанака, като го накъсвате докато го прибавяте,  добавете соса за спагети, и продължете да бъркате докато се изпържи.
Изсипете половината от оризовата смес в намазнената тава, като го разстилате равномерно по цялото дъно (може да изглежда, че оризът няма да стигне за да покриете дъното, но действайте според инструкциите без да се притеснявате). Покрийте го с половината от сместа със сирената, а върху нея покрийте с половината от сместа с каймата. Повторете същите слоеве и най-отгоре покрийте с останалата ¼ ч. чаша сирене Пармезан.

Изпечете цялото ястие 15-20 минути, докато се запече. Сервирайте веднага след изпичането или след като  го държите в хладилник 3 дни, или във фризер 3 месеца.

 

Ето вижте два варианта : с разтопен пармезан или настърган пармезан 

 

 

 

 

 

 

 

 ето ви още една рецепта със спанак  ! 🙂 Наслаждавайте се