Има надежда да се възстановят мозъчните клетки на страдащи от Паркинсон

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Две молекули, играещи ключова роля за оцеляването и производството на неврони, включително допаминови неврони, са открили учените от Каролинския институт в Швеция. Според Zee News, откритието ще помогне за лечението на болестта на Паркинсон.
Преди това учените бяха открили, че LXR рецепторите са необходими за производството на различни неврони във вентралната част на средния мозък. Сега те са разбрали кои молекули инициират този процес. Идентифицирани са две молекули (на жлъчната киселина и производната на холестерола 24,25-ЕС), прикрепящи се към LXR и играещи ролята на активатор. Първата молекула влияе на производството и оцеляването на невроните, известни като червени ядра, необходими за приемането на сигнала, идващ от други части на мозъка.
А молекулата 24,25-ЕС въздейства на генерирането на клетки, които освобождават допамин. Те са важни за движението. Учените имат основание да вярват, че с помощта на 24,25-ЕС може да получат нови допаминови клетки, които умират при болестта на Паркинсон.

Към статията няма коментари. Напишете първия.