Нов бизнес-наръчник помага на фирмите да направят SWOT анализ за устойчивост

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

от GreenTech.bg на 02/01/2013

Световният ресурсен институт WRI стартира инструмент, който да помогне на мениджърите по въвеждане на зелени инициативи да комуникират своите начинания към топ-ръководителите, директорите н отдели и останалите служители, за да ги въвлекат в процеса по увеличаване на устойчивостта на дадената компанията.

Безплатният наръчник, публикуван този месец, се основава на анализ на силните и слабите страни, възможностите и заплахите (SWOT) – подход, който често се използва от висшите служители за оценка на проекти или инвестиции. Но в случая този подход е адаптиран за анализ на въпроса за екологичната устойчивост.

Все по-голям брой фирми възприемат стратегии за устойчивост, но въпреки това въпросът често остава нишов и не успява да спечели достатъчно внимание на ниво топ-мениджмънт, казва Елиът Мецгер, проектен ръководител в WRI. “Много корпорации вече вършат сериозна работа по решаване на някои въпроси на устойчивото развитие. Сега е времето да се вкарат в действие някои по-амбициозни и по-всеобхватни идеи.”

Според специалиста, ръководството може да бъде полезен инструмент и за бизнес училища, преподаващи SWOT анализ. Това може да помогне устойчивото развитие да бъде по-цялостно включено в основните бизнес дисциплини.

Наръчникът, наречен “sSWOT”, вече е тестван от 13 компании, включително фирмата за офис консумативи Staples и хранителния гигант Danone. Всички тестващи компании са установили, че инструментът им е помогнал за създаването на “общ език” за комуникиране на въпросите, свързани с околната среда, към мениджъри и колеги.

Публикувано в Бизнес