Как да изберем идеалния круиз

1
Добави коментар
asteatour
asteatour

Напоследък все по-често сред туристическите оферти се среща думата круиз. Тя се превърна в модна дума. Голяма част от туристите избират круиза по няколко причина. Първата сред тях е обикалянето на голям брой туристически цели за кратко време, а защо не и на цяло околосветско пътуване?! Втората причина е предоставянето на Wellness- услуги с цел максимален релакс на туристите. Третата причина най-често е избягването от сивото ежедневие през периода на неактивния отпускарски сезон пр. месеците март или ноември.
Решихме, че онези от вас, които планират да направят едно круизно пътешествие, но все още не са запознати със стъпките при планирането нашата статия ще ви бъде от полза.
Първата стъпка, както при всяко пътуване, е да се насочите към круизна компания. Тези компании обикновено изготвят оферти с круизните кораби, които се поддържат от различни круизни линии. За Ваше удобство има и онлайн-резервации. Обикновено има предоставен Support, на който може да изясните датите на круизите, да получите номера на резервацията си. Обикновено под Вашия резервационен номер ще намерите информация за круиза, необходими формуляри, които трябва да попълните за излетите по суша (това е необходимо в случай, че резервирате онлайн). Необходимите туристически документи, които би трябвало да получите при потвърждаване на резервацията са: билет за круиза, формуляр за допускане на кораба, който ще трябва да попълните, етикет, който се поставя на багажа, самолетни билети, информационни брошури за дати и часове на отпътуване, информация за туристическа застраховка, общите условия за използване на услугата и др.
След като направите своята резервация, то е необходимо да обърнете внимание на детайлите  Като за начало е хубаво да се информирате за точния маршрут на круизния кораб, може да изискате снимки на кабините, както и различни съвети относно дрехи, излетите на суша, използване на фитнес-центъра и др.
Облекло на кораба: Обикновено за периода, в който ще сте на кораба се препоръчва леко, спортно облекло. Може да имате връхна дреха, в случай че има големи температурни амплитуди. В ресторанта е забранено ходенето с бански, но затова пък на сутрешния бюфет няма да върнат мъжа Ви, защото е с бермудите си за басейна. Рядко има задължаващо облекло, но нека не забравяме, че пътуваме с изискан круизен кораб. По тази причина специалистите са се погрижили за препоръчителен списък за определените дни. За приятния престой на гостите, екипажът подготвя гала-вечери, на който носенето на официален мъжки костюм и стилни вечерна женска рокля е задължително! Относно обувките- се препоръчват обувки с плосък ток, за да няма опасност от подхлъзване (има външни палуби все пак)!
Облекло по време на излетите: Съвсем логично е да се облечете в удобни спортни обувки и свободни дрехи, подходящи за свободното ви време. Екипажът предупреждава обикновено при посещение на религиозни паметници (като джамии например), че там се влиза без обувки! За всяка конкретна разходка по суша е желателно да се информирате от представител на компанията или да помолите да ви изпратят техните препоръки във файлов формат, който да имате разпечатан по време на пътуването.
На плажа- не забравяйте да сложите в багажа си шапка, а за фитнес-залата- спортни обувки!
За повечето круизни кораби внасянето на огнестрелни оръжия е строго забранено. Носенето на повече от един куфар не е препоръчително! За разлика от пътуванията с автобус, в които внасянето на напитки и храна в ръчния багаж е позволено, то на круизния кораб е забранено заради сигурността. Желателно да се информират за условията, при които може да вземете със себе си своите деца, условия за пушене, какво трябва да спазвате, ако сте бременна и др.
Сега е време да изберете дестинацията за Вашия круиз!