Череши помагат при подагра

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Въпреки че подаграта не може да бъде предотвратена, има мерки, които да предприемете, за да облекчите до известна степен съпро­вождащите я симптоми.

Като начало избягвайте храните с високо съ­държание на пурини. Поддържането на здравословно тегло е много важно за хората, които са предразположени:към подаг­рата. Обаче екстремните диети и постенето могат да увеличат нивата Ща пикочна киселина и да предизвикат остър пристъп на подагра. Непременно пийте много вода, за да улесните изхвърлянето на кристалите с пикочна кисе­лина.

Домашните лекове за подагра включват всекидневна консумация на целина (и/или семена от керевиз) и/или четвърт килограм череши. Въпреки че съвре­менните изследвания не осигуряват достатъчно доказателства в подкрепа на връзката между тези храни и лечението на подагра, е възможно те все пак да намаляват възпалението. Не съществуват научни доказателства в полза на твърде­нията, но народната медицина е на мнение, че целината намалява нивата на пикочната киселина и облекчава болката, а че­решите намаляват възпалението и болката при подагра. Счита се също, че подобно ползотворно действие имат и боровинките, малините и ягодите.

Бромелаинът – ензим, съдържащ се в ананаса, както и консумацията на хра­ни, богати на незаменими мастни киселини, също могат да облекчат възпа­лението.

Според някои изследвания сиренето тофу (което се прави от соя и е ценен из­точник на белтъчини) е по-полезно за засегнатите от подагра от месото.

Не препоръчваме

Някои храни са с високо съдържа­ние на пурини – съединения, за които се смята, че изострят при­стъпите на подагра при хората, вече засегнати от проблема. Ако прецените, че сте предразполо­жени към подагра или ако вече сте имали пристъпи, избягвайте продуктите, богати на пурини, ка­то аншоа, херинга, месо от дребо­лии на животни и сардини.