FBM Trader: За US Dollar и по-високите лихви

1
Добави коментар
Vel4eva
Vel4eva

Малко преди Коледа публикувах следният анализ относно мнението ми за посоката на най-търгуваната двойка EUR/USD през 2013 – казва за Forexnews.bg Мирослав Запорожанов от FBM Trader.

Към момента анализа се развива по план или т.е. виждаме слабост в биковете при Еврото които се преориентират и стават бикове относно USD. Защо ли?

В минутите на ФЕД вчера бе упоменато началото на края на количествените улеснения. Инвеститорите масово започнаха да продават ценните метали, служещи за протекция от инфлация. Масови разпродажби се наблюдаваха и при щатските облигации с различен матуритет като дори доходността по 10 годишните облигации достигна 6-месечен връх. По-този повод нека погледмен следната графика от Mclellan Financial Publications.

От графиката по-долу става ясно че долара следва с известен лаг (21 месеца ) доходността на 10 годишните облигации. Е, корелацията е едва 71% но за период от 40 год, това е доста добре. Според доходността на 10 г. ДЦК-та 2013 трябва да е слаба за долара.

Тъй като обаче корелацията не предполага абсолютно еднакъв тайминг е добре да имаме едно наум ако смятаме че долара ще поевтинява ако ФЕД започне да изтегля ликвидност и лихвите започнат да се вдигат (В анализа от 20 Декември, споменах за евентуален връх при евродоларовите депозитни сертификати, който би означавал дъно от някакъв вид относно ниските лихви).

Гледайки сезонността (5-годишната и 14 годишната) при еврото ще забележим, че Януари е доста негативен месец за европейската валута. Дали пък не сме се запътили към 1.2700? Само времето ще покаже.

Пробив над 1.3100 и връщане обратно под него говори за изтощени бикове при еврото. Пробив под 1.3000 би бил много негативен за двойката.

Дневната графика при доларовия индекс е с бичи настроения като затваряне над 80.80 би отворило вратата към тест на 81.50 което би означавало нива около 1.2700 за двойката евро/долар.

На седмична графика положението също е позитивно: Индекса спря на силна подкрепа около 79, Моментума се покачва и ако станем свидетели на пробив над 82 то това ще потвърди бичата картина около зелените пари.

Завършвам анализа с графика на позициите при най-големите трейдъри. Обърнете внимание на жълтите маркировки – дъно при доларовият индекс е било достигано 3 пъти в последните години когато големите играчи (Commercials) са били с нетни дълги позиции както сега. Ще забележите също че (Large Specs – инвестиционните банки) са с една от най-големите си къси позиции – довършва анализа си Мирослав Запорожанов.

 

 

Тъй като отразява мнението на автора, статията е с прогнозен характер и не представлява препоръка за покупко-продажбата на финансови инструменти на валутния пазар.