Историята на Mercedes G класа -част 3 | Мерцедес форум, новини, ремонти, галерия, ръководства

53
Добави коментар

Въпреки че всички модели на офроудъра на Мерцедес, произведени през 1979 година, се предлагат с 4 степенна ръчна скоростна кутия, 4 степенна автоматична е предлагана скоро след появата за моделите 280 GE и 300 D. Серията вече придобива добро име с възможностите, които дава на водача за включване и изключване за задвижване на всички колела, офроуд предавателно число и блокиране докато е в движение. Ръчно избираемото 100 % блокиране на диференциалите за преден и заден мост се предлага като опция. Тогава, както и сега здравата основа на G класата е гарантирана от много силното шаси с близки една до друга надлъжни секции и кръстосани елементи осигурявайки изключителна твърдост против усукване. Рамата поддържа здрави мостове с дълги навити пружини с дълго движение. Това е много полезно при твърд терен, поддържайки препрограмиран клиренс, един от ключовите фактори за невероятните офроуд качества на класата. Това включва способността да поддържа посоката и при 54 % наклони, позволявайки на автомобила да се справя дори и при най-трудните контури на пътя. Клиренс от 21 сантиметра, ъгъл на подход от 36 градуса и ъгъл на тръгване от 27 градуса правят Мерцедеса един невероятен офроудър. В същото време шасито винаги осигурява убедително управление, благодарение на прецизното положение на колелата. Дори нещо още по-важно – разделят местоположението на колелата от пружините и това веднага се отплаща, позволявайки на автомобила почти неутрално положение и завиване с висока скорост, като неравностите по пътя се преодоляват с невероятна лекота, непосилна за офроуд автомобили с неподвижни мостове.
Постоянно обновление в оборудване и технологии
G класата е в постоянно развитие. Автоматична скоростна кутия е показана през 1981 година, заедно с климатична инсталация. През 1982 2.3 литровия двигател е сменен с нов такъв с инжекция, което повишава мощността до 92 kW/125 к.с. и осигурява допълнителна пъргавина. В това време допълнителното оборудване превръща модела от такъв за пресечена местност до многофункционален пътнически автомобил.
Recaro седалки и допълнително отопление с по-широки гуми върху алуминиеви джанти, с необходимото разширяване на веждите може да се поръча като опция. Металическа боя, инструментално табло с контрол като на автомобил допълват стандартното оборудване.
Промяна в модела: Постоянно задвижване на всички колела и повече комфорт от 1990 година
На международното автомобилно изложение във Франкфурт, Германия през септември 1989 година, Мерцедес представя допълнително обновяване на модела по случай 10 годишния му рожден ден. С обширно преработен интериор, комфортна задна седалка, трим панели, централна конзола, ново инструментално табло и панели от дърво, специалното издание 230 GE Classic позитивно отваря нова аура на лукса. Офроудъра на Мерцедес привлича нови групи от купувачи с тези модификации и убедени клиенти, които не искат да се разделят с типичния за Мерцедес комфорт, дори и при офроуд каране. Този юбилеен модел, 230 GE Classic, се произвежда в ограничена серия от 300 бройки и остава един от най-желаните 4х4 дори и днес.Комфортно ориентираната версия на офроудъра на Мерцедес, който се предлага от пролетта на 1990 е с ново обозначение G 463, за да се отличава от предишния G 460, който продължава да се произвежда. G 463 е с постоянно задвижване на всички колела, като предно, задно и 100 % блокиране на диференциалите вече е стандарт. ABS е опция и появата на най-мощния за това време 300 GE със 125 kW/170 к.с. се появява на пазара.
Три години по-късно, през пролетта на 1993, дългата история на G класата става свидетел на представянето на нов висок връх, с появата на осем цилиндровия 500 GE (177 kW/241 к.с.) в малка серия от 500 бройки.
През септември 1993 обозначението на G модела се променя с новата номенклатурна система приета от леките автомобили на Мерцедес Бенц, като “G” е пред 3 цифрен номер, а наставките „Е” ( за инжекция ) и “D” ( за дизел ) са премахнати. По същото време G моделът официално е прекръстен на G класа.
Мерцедес-Бенц показва подобрен Convertible вариант с електропневматично задвижван мек покрив на Интернационалното Оф роуд Шоу в Munich през 1997. Следва допълнителна вълна от подобрения, всичките носещи внимание към детайлите, без това да пречи на традиционните черти.
Фейслифт на модела: Винаги напълно осъвременени
От близкото минало Мерцедес усъвършенстват фейслифта на модела, осигурявайки G класата да е винаги с най-новите технологии и оборудване. От септември 2001 G класата има и новаторски системи за стабилност, тракшън и спирачни системи. Задвижването на всички колела е перфекционизирано със стандартна електронно – контролирана тракшън система. 4ETS подобрява сцеплението при потегляне и движение по хлъзгав път – мокър или заледен – ако сензорите за скорост на колелата уловят че някое от тях губи сцепление, те са автоматично спирани. Това повишава силата към колелата с по-добро сцепление, като 4ETS също намаля и въртящият момент на двигателя. Електронната програма за стабилност ESP® и Brake Assist (BAS) също са включени като стандартно оборудване от есента на 2001 година.
G класата на Мерцедес предлага глобална и уникална комбинация от чудесни технически характеристики и динамика, благодарение на 4ETS, ESP®, блокиране на диференциала и нисък оф роуд диапазон.
Много специален модел, по случай 25 годишнината от създаването на G класата, преработен от AMG e G 55 AMG Kompressor. Осем цилиндров, с мощност от 350 kW/476 к.с. и въртящ момент от 700 нютон метра дава на здравия офроудър безпрецедентно предствяне. Новият G 55 AMGKompressor с атмосферен V8 двигател превъзхожда своя предшественик с 34 % мощност и 32 % повече момент, демонстрирайки огромен потенциал, присъщ на Мерцедес G класа. Две години по-късно инженерите от AMG повишават „Силният G” дори ще повече, постигайки мощност от 368 kW/500 к.с. По същото време класическият модел се облагодетелства от новите постижения с нови AMG алуминиеви джанти, биксенони, фарове за мъгла с функция за следене на завой и нова, устойчива на одраскване боя с наночастици. Допълнителното подбрено и преконфигурирано управление на двигателя е отговорно за повишаване на мощността от 350 kW/476 к.с. до ново ниво от 368 kW/500 к.с. Компресорният AMG 5.5 литров двигател достига максималния си въртящ момент от 700 NM между 2750 и 4000 оборота. Всички тези данни на практика позволяват на G 55 AMG ускорение от 0 до 100 км/ч за 5.5 секунди (срещу 5.6 на предишния модел), докато максималната скорост остава електронно ограничена на 210 км/ч. Последният модел от 2007 година продължава блясъка на G класата с мощност от 373 kW/507 к.с.
Следвайки крайното решение от 2006 година да се запази серията в програмата на Мерцедес –Бенц за в бъдещето, се представя специалния „Grand Edition“ модел. Тази специална серия е достъпна само с дълга база и V8-бензинов двигател G 500 с мощност 218 kW (296 к.с.) или дизелов G 400 CDI с 184 kW (250 к.с.). Всички версии могат да се поръчат с боя „allanite grey magno“ като опция. Като контраст на обикновената металическа боя, матиран прозрачен слой защищава боята и придава екслузивна външност на моделите от „Grand Edition“. Изключителна атмосфера характеризира и интериора –специално за тази серия и в линия с естествения шарм на G класата – е използвана ненарязана естествена кожа с отворени пори.
В същата година G класата получава и нов, ултрамодерен дизелов двигател. G 320 CDI, който все още е силен в моделната програма и е определен като един от най-добрите “G” за всички времена от многото ентусиасти, има мощност от 165 kW/224 к.с. и е със стандартен филтър за вредните частици. Неговият алуминиев V6 двигател допълнително повишава удоволствието от шофиране със плавния въртящ момент, както на, така и извън пътя. Последната, трета генерация на комън рейл директна инжекция с пиезо електрически инжектори, 4 клапана на цилиндър и турбопълнене с електрически нагласящи се перки са само част от преимуществата на мощнися двигател, чиято сила се предава чрез стандартната седем степенна автоматична скоростна кутия 7G-TRONIC.
Новият G 320 CDI комбинира предимствата на G 270 CDI и G 400 CDI, икономичността на 5 цилиндровия дизел със 156 к.с. и пъргавината на V8 цилиндровия с 250 к.с.
С фейслифта от 2007 година, Мерцедес-Бенц добавя нови акценти в G класата, особено в интериора. От тази година започва поставянето на ново инструментално табло с 4 аналогови цидерблата и елегантен хром около тях. Нов дизайн има и мулти функционалния волан (с 4 спици ), позволявайки информацията, както и много функции да се избират само с натискане на палеца на ръката, без водача да се разсейва. Всички версии на модела имат и модифицирана централна конзола с нови контролни уреди и превключватели за климатичната инсталация и функции за промяна на комфорта. Това не само променя кокпита визуално, но и подобрява сигурността със своя дизайн.
G 500 и G 55 AMG са оборудвани със системата за контрол и диспей COMAND APS стандартно, включително и DVD навигационна система с интегрирано радио, CD и телефонна клавиатура. Външно най-новата генерация на Мерцедес G класа има стопове с модерната LED технология.
С този фейслифт модел, Мерцедес разширява и листа с възможни екстри като опция за G класата с някои интересни такива. Те включват камера за обратно виждане на 6.5 инчов екран на новата COMAND система, контрол за налягане на гумите, показващ информацията на таблото или интериор ARTICO със здрава ръчно правена естествена кожа.
Специални варианти на основата на серия G 461
Почти незабележима за публиката като цяло, подобрена версия на оригиналната серия 460, за общински и търговски нужди, се появява на пазара през март 1992 година да допълни по-луксозния вариант. Висококачествените велурени стелки са заменени с гумени и оголения интериор оформя идентичността на този 4х4 – предназначен за земеделски инспектори, горски работници, фермери и занаятчии. Този вариант в началото е достъпен с моделите 230 GE и 290 GD, а по късно като G 290 Turbodiesel.
Трябва да се отбележи, че военната кариера на G класата в първите дни на предствянето й, помага за широкия пазар. Peugeot решава даизползва G класата като основа за френски автомобил, специално за военни нужди. Неговите екстериорни характеристики включват брезентови врати и покрив с пластмасови прозорци, които не могат да се отварят. Капакът и предните калници са пълна репродукция на G класата. Интериорът, с прост 3 „спицов” волан и превключвател на таблото за задействане на клаксона е по-скоро рядкост и концептът само с една блокировка на задния диференциал е също неусложнен. Както G класата оперира в германските военни части и позната като „Wolf“, така Р4 действа в целия свят по задачи от ООН.
В най-близкото минало различни G модели доказват своята популярност във военните кръгове. Не само германските въоръжени сили продължават да поръчват „Wolf“, но също и австралийското правителство поръчва 1200 бройки от GT класата през 2007 година. 600 от тях ще има 4х4 конфигурация (всички движещи колела на два моста). 6х6 е нов модел, тримостов G с нов дизайн, който ще поеме товарните нужди на Австралийската армия. Направата на военната версия на G класата е произвеждана в надеждната и пълна с опит фабрика в Грац, Австрия.
“Popemobile” – автомобилът на папата: Плексиглас защита
Продължавайки гордата традиция на Мерцедес, G класата също доказва безопастна и сигурна форма на транспорт за Папата. Поглеждайки назад във времето, на 7 ноември 1930 година, Папа Пиус ХI (Pope Pius XI) става първият получател на официална кола от Мерцедес-Бенц, моделът Nürburg 460 Pullman с 8 цилиндров двигател. Този автомобил е напълно реставриран и функциониращ, като е изложен в Музея на Папските автомобили във Ватикана.
През 1980 година, Mercedes 300 D Convertible (1960), Mercedes-Benz 600 Pullmann Landaulet (1965) и 300 SEL Landaulet са последвани от модифициран 230 G – така наречения „Papamobile“. Характерното за него е купола от осем милиметров дебел плексиглас. Той защищава Папата от лоши метеорологични условия, но също осигурява видимост за тълпата. През 1980 година, Папа Йоан Павел Втори (Pope John Paul II) пътува през Германия с този G модел. След опита за покушение срещу Папата през 1981 година, куполът е направен брониран в напълно идентичния 230 GE. Оригиналният „Papa-G“ 230 G е изложен в музеят на Мерцедес-Бенц в Щутгарт.
От 2007 година Папа Бенедикт XVI (Pope Benedict XVI)се показва на грубо 40 000 поклоници на площада на св.Петър по време на неговата публична аудиенция всяка сряда в отворен, блестящо бял Мерцедес-Бенц G класа. Новия Папамобил е създаван и конструиран над 2 години в близко сътрудничество с Ватикана и е базиран на G 500. Той е оборудван с падащ прозорец и дръжки за хващане и както своя предшественик е боядисан в мистично бял цвят. Папата влиза в автомобила с бял интериор през задната част по червени стъпала и остава прав, за да е видим за паството.
G-Guard: специалната защита
Поглеждайки назад, поръчките за G класата за армията изграждат добра основа за серийно производство. Специалните варианти показват таланта на модела и за цивилно ползване – полиция, пожарна и спасителни служби.
Допълнителен специален модел е познат като G-Guard. Това е брониран със специална защита версия с покрити европейски стандарти за защита В6 или В7. Външно специалния модел G-Guard, разработен от Мерцедес според интернационалните стандарти и тестват от независими институции е едва различим от стандартната G класа.
Спортни успехи на G класата
G класата прави добро впечатление не само на Папата, но и в екстремни спортни състезания, като например победата на Jacky Ickx и Claude Brasseur на рали Paris–Dakar през 1983 година с 280 GE. Преустроения тип ван модел, използван за състезанието е с къса база и използвана каросерия, оптимизирана аеродинамично във въздушен тунел, както и много алуминиеви компоненти за олекотяване. Допълнително мощността на шестцилиндровия 2.8 литров двигател с механична инжекция е повишена на 162 kW/220 к.с. G модела записва и още успехи с участието на Clay Regazzoni.
Убедителни победи в офроуд състезания в Германското първенство печелят Rolf и Uwe Seitz в периода 1984-1992 година. Rolf Seitz и Heinrich Wangler печелят титлата съответно през 1988 и 1989 в Европейските изпитания. Доминиращите качества на G класата и нейния вечен дизайн печелят на класическият автомобил за пресечена местност множество награди, като например:
– Читателите на Германското списание “auto motor and sport” са гласували G-класата „Най-добър офроудър в света” цели 13 пъти.
– През 1983, австралийското списание “bushdriver” удостоява G-модела “4×4 off-roader of the year”.
– През 1993, читателите на френското издание “Magazine 4×4” гласуват G 350 TURBODIESEL “off-roader of the year”.
– През 1995, читателите на специализираното списание за водни спортове “Boote” именуват G-класата “best towing vehicle”.
– През 2001, 2003, 2006 и 2007 списание “Off Road” дава титлата на G-Class за “off-roader of the year”.
– През 2003 и отново през 2007, читателите на списание „MotorKlassik“ избират Mercedes-Benz G-класа като „classic of the future“.
– След читателско гласуване, офроуд списанието 4Wheel Fun удостоява „G“ да бъде „2007 Superstar“ в луксозната категория.
Спортният успех води до роли в комиксите
В добре познатите комикс албуми, художници като Marc Wasterlain („Paris-Dakar“ в Monika Morell) и Jean Graton ( приключенията на Michel Vaillant „Cairo“ and „Paris-Dakar“) показват G и М класата, Unimog и Actros на рали през тежък терен до победата.
G класата на най-студеното място на планетата
В настоящето десетилетие едва ли има друг автомобил, който да предоставя транспорт в екстремни експедиции както G класата. Един забележителен пример за абсолютната надеждност се случва в началото на 2006 година, когато добре известния продуцент и режисьор Thomas Junker става първият чужденец достигнал най-студения регион на света в Сибир с автомобил през зимата. Това става със стандартен Mercedes-Benz G 500. Щутгартският офроудър превозва неговия телевизионен екип на повече от 18 900 километра бе проблеми при температура до -53 градуса по Целзий. Причината за това пътуване е 5 серийната телевизионна продукция „Beyond the warmth“. Сериите са документални и описват ежедневието на хората в екстремните условия на Руската зима и показват борбата им срещу студа. Пътуването започва от Санкт Петербург на 27 декември 2005 година и завършва във Владивосток – Източен Сибир на 6 март 2006 година. Заедно с други дестинации, G 500 води екипа до Якутск, където нормалната разлика между зима и лято е 100 градуса ( не се уточнява Целзий или Фаренхайм). Junker дори стига до селото Оймякон, където е постоянната най-ниска температура на Земята и където веднъж е измерена -71.2 градуса по Целзий. Никога преди чужденец не е този ледено студен район с автомобил по средата на зимата в Сибир. За седмици живакът не се вдига на повече от минус 42 градуса по Целзий през деня, а през нощта пада до минус 53.5.
Вижте всички снимки на Mercedes G класа