Как да предпазим устните си през зимата

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Устните са особено чувствителни заради голямото количество нервни окончания в тях и реагират особено остро при студ и вятър. Ето защо трябва да полагаме допълнителни усилия през зимата, за да ги запазим здрави.

В кожата на устните няма мастни жлези. Затова те изпитват голям недостиг на влага и често губят нормалния си вид, а се появяват пукнатини и възпаления, променят цвета и дори формата си.

Понякога може да се развие хейлит (възпаление на устните). Главната причината за него се оказват неблагоприятните климатични условия (вятър, понижена влажност на въздуха и т.н.), но това състояние може да бъде предизвикано също от стрес, алергична реакция към червило, паста за зъби, заради недостиг на витамини.

Устните трябва да бъдат овлажнявани по всяко време от денонощието, в това число и през нощта. В общите случаи дерматолозите препоръчват употребата на специално червило, което предпазва устните от изсушаване и напукване.

В студено и ветровито време е добре да поставяте върху устните си балсам. Той подхранва, омекотява, овлажнява, защитава от вятъра и студа, придава естествен блясък и еластичност и способства за зарастването на раните.

Съществуват и подхранващи кремове за устни, които е препоръчително да се употребяват през нощта. Те способстват за запазване на влагата в кожата на устните по време на сън.

Ако устните ви се белят, веднъж седмично може да ги мажете с ленено семе със сметана или мед.

Препоръчително е през зимата да се въздържате от употребата на декоративно червило. Съдържащите се в него компоненти и оцветители запушват порите, в резултат на което кожата не може да диша добре и се обезводнява.

Вечер внимателно почиствайте устните си с козметично мляко или тоник и нанасяйте върху тях подхранващо средство.

Откажете се от кремовете, които съдържат салицилова киселина и ретин А – те изсушават кожата.

Ако лошото състояние на устните ви е предизвикано от алергия, потърсете консултация със специалист, но незабавно се откажете от средствата, които я предизвикват. В пастата за зъби това е цинаматът, а в средствата за предпазване от слънчевите лъчи -оксибензонът.

Ако не можете да разрешите сами проблемите с устните, потърсете помощта на дерматолог. Причините могат да бъдат и автоимунни или инфекциозни заболявания. Изменения в устните могат да настъпят и при патология на различни органи и системи.

Не забравяйте и за „бабините съвети“, въпреки че тяхната ефективност е много по-малка. И все пак – за омекотяване на устните можете да използвате растително масло (най-добре зехтин), което трябва да поставяте като основа под червилото.

Ако искате да постигнете по-добри резултати, действайте комплексно:

– Няколко пъти седмично си правете маска с извара и сметана, настъргана ябълка и мляко, мед, зехтин или сок от цвекло.

– За устните трябва да се погрижите и „отвътре“ – като се храните правилно. Намалете мазните продукти, силните подправки и алкохола, а употребявайте повече плодове, зеленчуци и ядки. Изпивайте всеки ден по 1,5-2 литра вода.

– Особено полезни са млечните храни. Ферментите и бактериите, съдържащи се в слюнката, могат да предизвикат появата на пукнатини по устните, а в млякото се съдържат вещества, които неутрализират тези микроорганизми.

Ако имате лошия навик да облизвате устните си, когато сте нервни, бактериите могат да навредят особено много. В такъв случай може да откажете навика като мажете устните си със сок от алое.