Островът на гръцкото дълголетие

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Обитателите на един малък гръцки остров живеят средно 10 години по-дълго, отколкото европейците в западните държави. Защо? На въпроса отговаря любопитен репортаж на Би Би Си.

Остров Икария е кръстен на Икар – синът на изобретателя Дедал от древногръцкия мит. Населението му е едва 8000 души, но хората там достигат 90-годишна възраст 2,5 пъти по-често, отколкото американците и западноевропейците. Мнозина смятат, че дълголетието им се дължи на чистия въздух или приятелската, по-лека атмосфера, в която прекарват дните си. Или на това, че прекарват повече часове на открито и се хранят с естествени млечни продукти и хубави зеленчуци от градините. Някои казват дори, че може би е от значение естественото излъчване на гранитните скали на острова и минералните извори там.

Стаматис Мораитис обаче – местен човек – обяснява, че най-вероятната причина е виното. Той разказва, че гърците на Икария почти винаги включват в обедното си меню чаша вино. В първия ден на новата година Стаматис стана на 98 години. Казва, че дори е по-възрастен, просто в документите му е било записано, че е роден на 1 януари 1915 г. Отглежда лозя и прави домашно вино от десетилетия. В двора на къщата си гледа и маслинени дръвчета, както и други овошки. Прави по 700 литра вино всяка година.

Историята на дълголетието му е дори по-различна от тази на останалите хора на острова, защото преди 40 години е бил диагностициран с рак на белите дробове в САЩ. Лекарите са му дали кратък срок на живот. И понеже по онова време едно погребение в Щатите струвало непосилно скъпо, Стаматис се върнал на родния остров, за да прекара оставащите му дни и да бъде погребан до родителите си. Преди няколко години отишъл отново в САЩ и опитал да намери докторите, които му сложили диагнозата, но не могъл. Всички били починали.

Наскоро остров Икария бе определен като една от „сините зони” на света, където хората живеят удивително дълго. Направиха го авторът Дан Бютнер и National Geographic. Сред останалите места в списъка са остров Окинава в Япония, Сардиния, Италия, остров Никоя в Коста Рика и Лома Линда в Калифорния.

Шестима от всеки 10 души в Икария доживяват 90-годишна възраст и са все още физически активни на тази преклонна възраст – с 20% повече в сравнение с другите места по света. По-голямата част от храната на острова се готви със зехтин.