Двоен стандарт

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Атентатът на летище Бургас – Сарафово.

© Str

Днес стана ясно, че със заповед на Окръжния прокурор на Бургас Калинка Чапкънова, следователят Станелия Караджова е отстранена от разследването на атентата в Бургас. Причината е интервю на Караджова пред в. „24 часа“, в което тя разказва за развитието на разследването. Следовател Караджова е дала интервюто, без да поиска съгласие от наблюдаващия делото прокурор, каквото е изискването на Наказателно-процесуалния кодекс и без да съгласува действието си с него.

В интервюто Станелия Караджова разказва, че са установени трима човека, които съпричастност към атентата, като самоличността на един от тях е била установена. Тя казва, че са ясни имената с които двама от тях са пребивавали в България (тези имена бяха обявени още през лятото от МВР, което разпространи сканирани копия на фалшивите им шофьорски книжки), както и че няма данни преди това те да са били в страната ни. Тя казва, че те са пребивавали в Североизточна България от началото на юни. Следовател Караджова отказва да отговори на въпроса от каква националност са те: „Не е удачно да се изнасят повече подробности, най-вече за да не се попречи на издирването и установяването самоличността на извършителите.“

Тя казва още, че тримата никога не са се движили заедно: „Разговори не са засечени, не е установено да притежават мобилни телефони или лаптопи. Никъде по камерите, които са уловили движението на лицата, не се вижда някой от тях да говори по телефон.“ И разкрива, че на местопроизшествието е открита SIM карта, за която се чака отговор от мароканските служби. Станелия Караджова разкрива, че от експертиза става ясно, че атентаторът не е искал да взриви бомбата и че се е отдалечавал от автобуса, когато се е случила експлозията.

След като интервюто беше публикувано, днес Караджова беше остро разкритикувана от вътрешния министър Цветан Цветанов, който определи действията й като пълна липса на професионализъм: „Този начин на говорене може сериозно да попречи на разследването и да доведе до сериозни манипулации и интерпретации.“ Главният секретар на МВР Калин Георгиев също каза по този повод, че коментарът по темата е опасен за разследването. В същото време според и.д. главния прокурор Бойко Найденов нищо фатално не е станало и е важно „делото да върви.“

Прокурори от Върховна касационна прокуратура, с които „Капитал“ разговаря обаче, смятат отстраняването на Караджова за погрешно. „Тя познава много добре делото, което е обемно и сложно“, казва един от тях. „Много по-голяма щета ще се нанесе, ако сега по разследването започне да работи следовател, който тепърва ще се запознава с доказателствата. В същото време с това, което изнесе като информация, тя даде сигнал на обществото, че по казуса се работи, което помага за доверието в институциите.“ Според източниците, подобно отстраняване е нямало да се случи, ако вътрешният министър Цветанов не се беше изказал.

Аршинът очевидно е различен. Парадоксалното в случая е, че самият вътрешен министър многократно е нарушавал разпоредбите на НПК, като е разгласявал данни от текущи разследвания. Така се случи например с убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина, когато Цветанов надълго и нашироко разказа за доказателствата по делото и посочи двамата заподозрени и по този начин помогна на единия от обвиняемите да изгради алиби. Дори по отношение на атентата в Бургас, вътрешният министър беше повече от словоохотлив в първите дни на инцидента, когато постоянно разкриваше факти от разследването.

Атентатът на Летище Бургас стана на 18 юли 2012 г. В него загинаха 7 души, от които петима израелски туристи, атентаторът и шофьорът на автобуса, който е българин. Ранените бяха 35 бяха. Към този момент българските власти не са се ангажирали с позиция за това кой е организатора на атентата, но се очаква такава още този или другия месец. Отстраняването на следователката обаче може и да забави заключенията на разследването на терористичния акт, въпреки нарастващия натиск от страна на САЩ и Израел. Двете държави настояват за организатор на атентата да бъде посочена ливанската групировка „Хизбула“.