АВТО ТЕСТ: Предразположени ли сте към инсулт?

1
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Рискът да получите инсулт нараства, ако за вас се отнасят един или повече от следните рискове фактори:

Фактори, които не можете да контролирате:

Етнически произход. Хората с афро-карибски произ­ход имат два пъти по-голям риск от инсулт от хората от европеидната раса.
Възраст. След навършване на 55 години рискът от ин­султ се удвоява с всяко следващо десетилетие.
Пол. Мъжете и мат с 1,25 пъти по-висок риск да полу­чат инсулт в сравнение с жените.
Наследственост. Вродените нарушения в кръвосъсирването увеличават риска. Дефицитът на протеин С е по-често срещан сред хората с кавказки произход, до­като сърповидно-клетъчната анемия е по-разпростра­нена сред хората с афро-карибски произход.
Фамилна обремененост с ПИА или инсулт.
Предишен ПИА или инсулт. Мъжете, които имат пре­каран инсулт, са с 40% по-застрашени да получат втори в следващите пет години, докато жените са с 24% вероятност от повторен инсулт. Около 35% от всички хора, които са получавали ПИА, претърпяват инсулт в след­ващите пет години.

 

Фактори, които можете да контролирате:

Диабет. Ако диабетът не се лекува ефективно, рискът от инсулт се увеличава.
Високо кръвно налягане.
Нарушен сърдечен ритъм. Предсърдното мъждене е най-често срещаната форма на сърдечна аритмия и увеличава риска от инсулт шест пъти.
Сърдечносъдово заболяване. Атеросклерозата (стеснени артерии) и каротидната стеноза също увели­чават риска ви шест пъти.
Тютюнопушене. Отказването на цигарите може да намали риска. Висок холестерол. Според някои изследва­ния повишеният общ холестерол увеличава риска от инсулт. Според други проучвания ниските нива на HDL холестерола могат да се окажат истинската причина за настъпване на инсулт. Важното е да поддържате нивата на холестерола си в оптимални граници.
Реакция на стреса. Някои изследвания подсказват, че начинът, по който реагирате в стресови ситуации, определя риска ви от получаване на инсулт. Хората, които реагират с изблик на гняв или учестен пулс, са по-застрашени.
Тегло. Наднорменото тегло ви прави по-предразположени към други рискови фактори като диабет, високо кръвно налягане и повишен холестерол. Наркотици. Употребата на кокаин води до стесняване на артериите и нарушен сърдечен ритъм, повишена съсирваемост на кръвта и риск от инсулт. Пушенето на марихуана също е рисков фактор, тъй като предизвик­ва резки промени в кръвното налягане. Използването на хероин, амфетамини и анаболни стероиди също мо­же да увеличи риска.
Злоупотреба с алкохол. Умереното количество ал­кохол намалява риска от инсулт, но прекалената упо­треба може значително да го повиши. Непълноценно хранене. Приемът на много сол и на­ситени мазнини и малко влакнини, които се съдържат в плодовете и зеленчуците, ще повиши кръвното наля­гане и нивото на холестерола.

 

 

Публикувано в категории: Болести на нервната система, мозъка и главата

Автор simeonova

Сок от нар и фурми срещу инфаркта

Половин чаша сок от нар и три фурми всеки ден – това е достатъчно за предпазване от инфаркт. Твърдението е на учени от Израел.

Коя диета пази хипертониците от инсулт

Учени разкриха действието на фолиевата киселина за предпазване на хипертониците от инсулт.

Депресията причинява …артрит?

Депресията обикновено се коментира само като проблем от психологическо естество. Това нарушение на здравето обаче се отразява и в чисто физиологичен план.

Google ще бори рака с гривна

Миналото лято се разчу, че Google ще се включи в борбата с рака

Прекалено дългият сън повишава риска от инсулт

Въпросът с липсата на сън или правилната продължителност на съня е изключително важен за нашето ежедневие, защото стресът изтощава хората

Фолиевата киселина може да предотврати инсулт!

Приемането на фолиева киселина може да е ключът към предотвратяването на инсулт при пациенти с високо кръвно налягане, според китайско проучване.

Хранене и инсулт: от какво трябва да се откажем

Здравословното хранене намалява риска от инсулт или инфаркт до 30%. Възрастните трябва да се замислят върху диетата си, пишат от American Journal of Clinical Nutrition.

АСПЕТИН / ASPETIN

АСПЕТИН е лекарствен продукт, препоръчван при главоболие, висока температура, костно-ставни и мускулни болки, за профилактика и лечение на инфаркт и инсулт, при ангиопластика и коронарен байпас, за профилактика на артериална тромбоемболия и лечение на перикардит.

Диета при инсулт

Вече знаете, че повишената консумация на месо, бекон, хамбургери и преработени храни увеличава риска не само от инфаркт, но и от инсулт.

Пет начина да контролираме холестерина

При прекален прием на наситени мазнини, които се съдържат в червеното месо, фаст фууд, маслата и високомаслените млечни продукти, нивото на лошия холестерин в кръвта се увеличава

Чаят предпазва от инсулт!

Най-популярната безалкохолна напитка на света и един от най-големите източници на антиоксиданти в природата (по-богат дори от плодовете и зеленчуците).

Колко е важна една минута ходене пеш на ден

Една минута ходене пеш дневно намалява риска от сърдечни пристъпи и инсулти. Това е изводът от изследване, проведено в Държавния университет във Флорида.